Polonezul care o acuza pe Macovei: "Nu pretind ca am vreo dovada de coruptie"

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Septembrie 2009, ora 15:36
2406 citiri
Polonezul care o acuza pe Macovei: "Nu pretind ca am vreo dovada de coruptie"

Cetateanul polonez Stanislaw Pigon, care a lansat o campanie impotriva Monicai Macovei, trimitand e-mail-uri la oficialii europeni in care punea sub semnul intrebarii activitatile fostului ministru roman al Justitiei in perioada in care a lucrat pentru ambasada britanica din Macedonia, si-a nuantat pozitia, intr-un raspuns trimis redactiei Ziare.com.

"Nu pretind ca am vreo dovada privind un act de coruptie si nici nu am vreo idee preconceputa in acest sens. In special, respect drepturile personale ale Monicai Macovei, ca cetatean al UE, si ca cetatean sub incidenta legii romane", spune Pigon.

Acelasi cetatean polonez cerea oficialilor europeni sa verifice "rolul potential al europarlamentarului Monica Macovei in acoperirea unor acte de coruptie, potentialul abuz de fonduri din varii organizatii non-profit pentru operatiile sale comerciale particulare in sud-estul Europei, in special in momentul angajarii sale la ambasada britanica din Skopje si perioada recentelor alegeri in Parlamentul European".

In raspunsul dat Ziare.com, Pigon explica ce ii alimenteaza demersul.

"Ca cetatean al UE, as aprecia sa vad transparenta totala in activitatile Monicai Macovei imediat dupa ce a incetat sa fie ministru al Justitiei, operatiunile sale comerciale contractate de guvernul britanic in Macedonia pana la momentul in care a devenit europarlamentar, inclusiv perioada campaniei electorale pentru Parlamentul UE".

Pigon are cateva intrebari pentru Macovei, cu privire la contractul de la Skopje: sub ce lege si regulament s-a facut acest contract, cand a avut loc concursul, cine au fost ceilalti contracandidati, cu cine a semnat aceasta contractul si unde si-a platit taxele si daca a participat la vreo masa la care au participat si alti antreprenori din UE in afara de cei britanici.

Pentru ca Monica Macovei nu i-a raspuns la aceste intrebari, Pigon a apelat la Internet pentru a-si face cunoscuta cauza.

El este intrigat de prezenta doamnei Macovei la a 13-a conferinta anticoruptie la Atena anul trecut, in calitate de expert al Programului de Twinning al UE in Macedonia, precizand ca, in mod normal, aceste proiecte sunt publicate pe Internet, cu toate detaliile privind consursul care a condus la acordarea contractului.

Pigon continua, spunand ca din cate stie, lui Macovei i-au fost decontate cheltuielile, probabil partial, in vreme ce ceilalti experti si-au platit singuri cheltuielile de participare.

"Personal, am parerile mele private cu privire la standardele morale ale unui ministru care dupa doar cateva saptamani dupa ce si-a incheiat serviciul in tara natala semneaza un contract comercial cu un guvern strain.

Poate este perfect legal, nu contest asta. Insa cum este posibil ca intr-o zi sa fii ministru in tara X sustinand ca esti devotat patriei, lupti cu coruptia, pentru ca a doua zi sa iei bani de la guvernul tarii straine Y, adica 12.000 de euro pe luna", scrie Pigon.

Raspunsul Monicai Macovei: "Afirmatiile sunt nefondate"

Monica Macovei a raspuns, pentru Ziare.com, scrisorii adresate de Pigon oficialior europeni.

"Timp de doi ani, domnul Pigon mi-a scris mie, ambasadei Marii Britanii din Skopie, Ministerului de Externe al Marii Britanii si multor altor persoane si institutii. Afirmatiile domnului Pigon sunt in totalitate nefondate", spune Macovei, care raspunde pe rand fiecarei acuzatii.

"Procesul de recrutare in urma caruia am fost angajata in 2007 in calitate de consultant de catre ambasada Marii Britanii la Skopie (la trei luni dupa ce s-a incheiat mandatul de ministru al justitiei in Romania) a respectat procedurile Ministerului de Externe Britanic (anunt public, depunere cereri, interviu)", se arata in raspuns.

"Atat eu cat si ambasada Marii Britanii din Skopie am raspuns de cateva ori domnului Pigon cu privire la aceste chestiuni. Ministerul de Externe Britanic a verificat afirmatiile domnului Pigon si a clasat acest subiect, constatand ca s-au respectat procedurile".

"Nu am folosit fonduri de la nici o companie britanica in cadrul campaniei electorale pentru Parlamentul European", continua documentul, precizand ca "in ceea ce priveste impozitele mele, toate sunt platite la timp".

"In plus, declaratiile mele de avere sunt publice in Romania (conform unei legi pe care am initiat-o in 2005!) si se refera la toate categoriile de venituri, inclusiv cele dobandite ca urmare a

contractului meu de consultant anti-coruptie in cadrul unui proiect finantat de Marea Britanie, care s-a desfasurat la Skopie".

"Reiterez angajamentul meu pe termen lung pentru transparenta, integritate si anti-coruptie", incheie Monica Macovei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Monica Macovei PE, #Monica Macovei acuzata coruptie , #ancheta