Profitorii crizei

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 12:50
5084 citiri
Profitorii crizei
Foto: subiectulzilei.wordpress.com

Intr-o perioada de criza, fie ca vorbim despre cea economica sau politica, exista intotdeauna cineva care gaseste posibilitatea de a profita de pe urma acesteia.

Cum in Romania criza economica se confunda si se intrepatrunde atat de adanc cu criza politica, inevitabil, exista si aici persoane care au profitat si continua sa o faca din plin in aceasta perioada.

Sa facem o scurta referire la un studiu ale carui rezultate ne vor ajuta sa intelegem mai bine natura umana. Imaginea pe care o vom obtine ne va ajuta sa intelegem mai bine reactiile altfel poate usor ciudate ale unui popor aflat intr-o perioada de criza profunda economica si politica.

Se stie ca tutunul ucide peste 6 milioane de oameni pe an in intreaga lume. Cu toate acestea consumul de tigari este in crestere. Un grup de cercetatori americani a demonstrat chiar ca, in perioada crizei economice, consumul de tutun este in crestere. Se pare ca nimeni nu doreste mai degraba sa economiseasca banii pe care ii da pe un pachet de tigari si sa renunte la placerea oferita de tutun.

Mai mult, cercetatorii americani afirma ca o criza economica predispune catre consumul produselor nocive, dar care ofera "consolare". Asadar, departe de a economisi banii, asa cum ar fi recomandat intr-o astfel de perioada, cei mai grav loviti de criza se indreapta tot mai mult catre consumul altor placeri, pe care si le pot permite.

Ironia studiului arata ca o persoana, cu cat este mai deprimata, cu atat mai mult se va baza pe placeri care sunt, din pacate, letale.

Dar sa revenim la problemele locale. Din punct de vedere politic, insa, "consolarea" romanilor frustrati si infometati de criza tot mai adanca o ofera partidele nationaliste cu influente extremiste si politicienii cu un puternic discurs demagogic.

Ei sunt cei care vand celor loviti de criza iluzia ca doar ei vor rezolva toate problemele, ca doar ei pot gasi si pedepsi "adevaratii" vinovati de nasterea crizei, etc...

In Romania, criza economica a renascut partide pe care, pana acum, nu le mai lua nimeni in serios. De exemplu, PRM-ul a primit o puternica infuzie prin renasterea lui Corneliu Vadim Tudor, resuscitat pe fondul crizei de nevoia populatiei de a-si imagina un "salvator", un "erou" al crizei, care vine si se lupta cu fortele raului.

Si astfel a intrat PRM-ul in Parlamentul European. La succes a contribuit si fostul lider PNG, Gigi Becali, care i s-a alaturat tribunului in lupta pentru dreptate si adevar, sub stindardul: "Doi crestini si patrioti vor scapa tara de hoti!" Nici mai mult, nici mai putin!

Renasterea partidelor extremiste este insa un curent general in Europa, iar revirimentul ideilor de extrema dreapta s-a petrecut si in tari cu o democratie a caror traditie este adanc inradacinata in istorie.

In Romania nu doar partidele au profitat de pe urma crizei economice. Un lucru si mai trist si mai periculos este promovarea si ascensiunea deliranta de care s-a bucurat Marian Vanghelie. Aceasta figura, pana mai ieri doar una dintre cele mai pitoresti aparitii de pe scena politica romaneasca, si-a consolidat temeinic pozitia si influenta in PSD, odata cu declansarea crizei economice si politice de dupa alegerile din toamna lui 2008.

Succes in plina criza economica au avut si vocile mai slabe, dar care s-au remarcat prin aparitii insolite si pline de "farmec consolator". In lipsa unor "succesuri" intelectuale deosebite, Elena Basescu a castigat un loc in Parlamentul European ca independent, starnind apoi mai multe reactii contradictorii, inclusiv pana in randul membrilor din PPE.

Si criza economica si politica nu a ajuns inca la marginea cea mai de jos a curbei. Pana atunci somnul ratiunii isi poate elibera monstrii adevarati. Dupa aceea, "consolarea" poate deveni letala...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#extremisti criza, #criza Romania, #Vadim criza, #Becali criza, #criza politica economica , #stiri politice