Proiect de infiintare a unei universitati maghiare de stat in Romania

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 20:36
1861 citiri
Proiect de infiintare a unei universitati maghiare de stat in Romania

Vicepresedintele Comitetului de Initiativa "Bolyai" (CIB), Hantz Peter, a anuntat marti, la Cluj-Napoca, ca intentioneaza sa stranga semnaturi pentru un proiect de lege privind infiintarea unei universitati maghiare si i-a rugat pe liderii UDMR, PCM si CNMT sa-l ajute in acest demers.

Hantz a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca acest proiect legislativ, daca va intruni numarul de 100.000 de semnaturi, va fi introdus in Parlament drept o initiativa populara.

Cadrul universitar, fost lector al Universitatii Babes-Bolyai, a prezentat o scrisoare deschisa care a fost trimisa presedintelui UDMR, Marko Bela, presedintelui CNS, Izsak Balazs, presedintelui PCM, Szasz Jeno si presedintelui CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, carora li se cere sprijinul in adunarea acestor semnaturi si in demersul de a intocmi proiectul de lege.

"Pentru sprijinirea acestui proiect am cerut sprijinul domnilor presedinti. In data de 7 iunie vrem sa organizam un for intelectual de dezbatere pe marginea acestui proiect, si inainte de aceasta data vrem sa organizam mai multe dezbateri", a afirmat Hantz Peter, citat de NewsIn.

In scrisoarea deschisa, celor patru presedinti li se cere sa isi afirme pozitia pulica fata de aceasta initiativa, pana la data de 15 mai, Hantz Peter afirmand marti ca "daca campania electorala ne ajuta atunci ne bucuram".

Printre argumentele aduse in sprijinul ideii de universitatea maghiara de stat cu predare in limba maghiara se numara procentul scazut de studenti maghiari dim Romania, respectiv 4,4%, in contextul in care populatia maghiara din Romania este de 6,6%. Totodata, potrivit aceluiasi document, doar 1,6% din studentii maghiari studiaza in limba maghiara, la universitatile la care sunt inscrisi.

De asemenea, in scrisoarea deschisa, semnata de presedintele CIB, profesorul universitar la UMF Targu Mures, Ajtay Kincses Maria, se mentioneaza ca maghiarii nu sunt prezenti in structurile de conducere din UBB si UMF Targu Mures si ca cele doua universitati trateaza "multilungsvismul" si "multiculturalismul" ca pe o "forma rafinata de asuprire a cadrelor didactice maghiare".

Proiectul de lege pentru infiintarea unei universitati de stat maghiare mai prevede ca, pe langa limba maghiara, trebuie sa existe, ca limbi de predare romana si engleza, ca universitatea va avea sub umbrela ei sapte facultati de la UBB Cluj-Napoca si UMF Targu-Mures si sediul central la Cluj-Napoca.

Totodata, cadrul universitar a mai spus ca in cadrul campaniei de strangere de semnaturi se doreste adunarea a mai multe sute de mii de semnaturi, nu doar a celor 100.000, necesare pentru a depune proiectul ca initiativa populara, la Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
Autoritățile americane au anunțat că o tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată duminică, 21 aprilie, în campusul Universității de Stat din Delaware. Conform ABC News,...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#profesori, #UDMR, #Universitate, #maghiara , #stiri UDMR