Industria de soft si servicii IT, in cadere libera

Luni, 24 August 2009, ora 11:55
3158 citiri
Industria de soft si servicii IT, in cadere libera

Semestrul intai din 2009 a fost foarte greu, "aproape dramatic", pentru majoritatea actorilor din industria locala de soft si servicii IT din Romania, insa mult mai dificil pentru distribuitorii si comerciantii de echipamente si software de baza.

"Prin contrast, S1 2008 a fost cel mai bun semestru din istoria IT-ului din Romania, ca si valori atinse. In mod evident, scaderea de la S1 2008 la S1 2009 a fost mare, estimata de noi la aproximativ 20% in software si servicii si la aproximativ 30% pe partea de echipamente B2B (business to business, nu retail catre consumatori casnici)", a declarat directorul general pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants (PAC), Eugen Schwab-Chesaru intr-un interviu publicat in cadrul raportului lunar IT realizat de NewsIn.

Romania are o piata IT imatura

Astfel, Romania a avut foarte mult de suferit, comparativ cu alte tari din regiune. In primul rand, pentru ca Romania are o piata mult mai imatura si instabila decat tarile de la vest (Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, chiar si Ungaria). Romania, Ucraina, Rusia si Bulgaria sunt tarile din regiune, cu exceptia Tarilor Baltice, care au avut cea mai abrupta scadere odata cu criza financiara si economica.

La polul opus, cel mai putin afectate tari sunt Polonia, Cehia si Slovacia, motivele fiind diferite de la tara la tara, insa cresterile din anii anteriori au fost mult mai mari in Romania decat in tarile mentionate.

Conform ultimei actualizari a studiului SITSI (Software and IT Services Industry) al Pierre Audoin Consultants (PAC), achizitiile de servicii IT in Romania s-au ridicat la 360 milioane de euro in 2008, iar piata de produse software s-a ridicat la 375 milioane euro.

Totalul cheltuielilor IT din Romania a fost, in 2008, de peste doua miliarde de euro. Aici intra atat achizitiile de pe piata (hardware, software, serviciile IT), precum si cheltuielile cu departamentele IT (personalul, chiriile, alte cheltuieli diverse).

Investitii neasteptat de scazute

In ceea ce priveste investitiile IT din sectorul public din primele sase luni din acest an, acesta si-a pastrat o pondere de 35%, ceea ce este contrar asteptarilor PAC.

"In mod firesc si logic, tinand cont de nevoia de IT in administratie, dar si de suportul pe care sectorul public ar fi trebuit sa-l acorde industriei IT pe timp de criza, ponderea sectorului public era de asteptat sa creasca spre 40% ... E posibil ca ultimele patru luni din an sa aduca o accelerare a proiectelor in sectorul public, insa incertitudinile politice si electorale nu ofera o perspectiva clara", a precizat Eugen Schwab-Chesaru.

Intrebat ce masuri ar trebui sa ia Executivul pentru a imbunatati aceasta situatie, reprezentantul PAC este de parere ca, in primul rand, ar trebui sa depaseasca stadiul in care sa se focuseze pe PC-uri, Windows si Office, deoarece IT-ul, tehnologia, inseamna mult mai mult decat atat.

"Guvernul ar trebui sa se concentreze pe eficientizare si optimizare in tot ce inseamna procese in administratia publica locala si centrala. Si la acest nivel, sa lanseze cat mai rapid si mai transparent proiecte pentru solutii IT profesionale, garantate, probate", potrivit directorului general pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants.

Aplicand aceste masuri, s-ar stimula zona cu valoarea adaugata cea mai mare din industria IT, si nu doar importul si comertul de echipamente si licente, rezultatul fiind in final vizibil de ambele parti, inclusiv in taxe, impozite, dar si in cheltuirea bugetului.

Optimism ponderat in privinta evolutiei pietei IT

Referitor la evolutia pietei de tehnologie a informatiei in urmatoarea perioada, reprezentantii PAC sunt relativ optimisti cu privire la ultimele patru luni din acest an. "Companiile private vor aloca bugete ramase, iar sectorul public va da semne de iesire din amorteala. Ne astepam ca zona de Project Services sa scada pe intreg anul 2009 cu circa 8%, iar serviciile de externalizare si cele de mentenanta hardware sa creasca - externalizarea cu 20-25%, iar mentenanta cu 2-3%", a conchis Eugen Schwab-Chesaru.

Pierre Audoin Consultants (PAC) este un grup international cu o istorie de peste 30 de ani, fondat in 1976 la Paris.

Prin birourile deschise in ultimii 20 de ani la Munchen, Londra, New York si Bucuresti, PAC ofera analiza de piata si consultanta pentru companiile din industria de soft si servicii informatice din 21 de tari.

De 10 ani, PAC are un birou regional la Bucuresti, echipa de consultanti din Romania fiind responsabila de regiunea Europa Centrala si de Est (Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ungaria).

Cele mai importante studii PAC in Romania sunt SITSI (Software and IT Services Industry) si ERP Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#piata IT Romania, #industrie soft, #vanzari produse informatice , #software