Putin l-a sunat pe Basescu

Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 21:06
6666 citiri
Putin l-a sunat pe Basescu

Premierul rus Vladimir Putin l-a sunat, marti seara, pe presedintele Traian Basescu pentru a-i transmite ca gazul livrat de Rusia Europei nu trece si prin Ucraina pentru ca cele doua parti nu au cazut de acord.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a confirmat ca presedintele Basescu a discutat telefonic, marti, cu Vladimir Putin despre criza gazelor la initiativa premierului rus.

"Va pot confirma ca presedintele Traian Basescu a fost sunat de premierul Vladimir Putin pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze de catre Federatia Rusa", a declarat Valeriu Turcan.

Romania impartaseste pozitia Rusiei cu privire la responsabilitatea Ucrainei in ceea ce priveste oprirea tranzitului gazelor rusesti catre Europa, a declarat marti seara presedintele Traian Basescu intr-o convorbire telefonica purtata cu premierul rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

Agentia rusa citeaza serviciul de presa al Guvernului rus in care se arata ca "Putin l-a informat pe presedintele Romaniei ca Ucraina nu permite livrarea gazului prin intermediul sistemului national de transport.

Presedintele Romaniei si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta situatie si a aratat ca impartaseste pozitia Rusiei in legatura cu responsabilitatea Ucrainei in ceea ce priveste tranzitatea gazului catre consumatorii din Europa".

In urma cu o saptamana, pe 6 ianuarie, presedintele Traian Basescu a discutat cu premierul Vladimir Putin despre criza gazelor, dar a declarat ca nu doreste sa faca public continutul acestei convorbiri.

Putin a discutat si cu alti lideri europeni si cu Barroso

Premierul rus, Vladimir Putin, pe langa discutia cu presedintele Traian Basescu, a mai avut o serie de convorbiri cu premierii tarilor afectate de criza gazelor, precum si cu presedintele Comisiei Europene, J.E. Barroso, a mai anuntat serviciul de presa al Guvernului rus.

Potrivit acelorasi surse oficiale ruse, discutiile telefonice cu premierii Bulgariei, Slovaciei, Greciei si cu presedintele CE au avut loc la initiativa lui Vladimir Putin, in timp ce initiativa convorbirii cu presedintele Basescu nu a fost atribuita.

Administratia prezidentiala de la Bucuresti a confirmat, pentru NewsIn, existenta convorbirii telefonice, cu precizarea ca Putin a fost cel care l-a sunat pe Basescu.

Oferta de nerefuzat a lui Putin pentru Basescu

In urma cu o saptamana, dupa ce presedintele Basescu l-a sunat pe premierul Putin privind criza gazelor, liderul de facto al Rusiei a facut Romaniei o oferta care atunci parea ostentativa.

Tot atunci, Putin i-a cerut unui reporter al TVR sa-i comunice presedintelui Basescu informatii de maxima siguranta. Oferta sovietica nu mai suna insa a gluma dupa ce Vladimir Putin l-a sunat pe Traian Basescu marti seara.

"Noi nu suntem impotriva ca Romania sa participe la proiectul South Stream. Asta e primul aspect. In al doilea rand e problema firmelor intermediare care livreaza gaze pe piata romaneasca, iar presedintele Basescu a ridicat aceasta problema la ultima discutie telefonica avuta cu mine. Noi suntem de acord sa trecem la relatii directe cu companiile nationale", a declarat Putin, corespondentului TVR la Moscova.

Mai mult, ca reactie la telefonul primit de la presedintele Traian Basescu (in care presedintele nostru se plangea de sistarea livrarilor de gaz rusesc si de problema intermediarilor), Putin a continuat cu amabilitatea pe care o putem suspecta ca fiind o ironie.

"Am pentru Romania o contraoferta care cred eu ca va fi greu s-o refuzati. Va rog sa-i transmiteti acest lucru presedintelui Basescu! Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie intr-un an suntem dispusi sa-l vindem companiei de stat din Romania si dupa aceea sa-l vindeti mai departe Ucrainei. E buna oferta? Sper ca ati consemnat-o", a spus Putin, adresandu-se jurnalistului.

In ciuda tonului pe care a fost facuta oferta, Traian Basescu a refuzat sa comenteze zvonurile din presa referitoare la discutia sa cu Vladimir Putin, despre care a spus ca va ramane secreta.

"In legatura cu discutia pe care eu am avut-o cu Putin, nu am nicio predispozitie sa intru in speculatiile presei. Discutia cu Putin nu are niciun motiv sa fie publica si asa cum eu nu am facut-o publica, asa nu a facut-o nici el publica", a declarat Basescu la Bruxelles, raspunzand intrebarii unui jurnalist roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #Putin sunat Basescu , #presedinte