Reluarea adoptiilor internationale este o problema de decizie politica

Duminica, 21 Iunie 2009, ora 23:02
2016 citiri
Reluarea adoptiilor internationale este o problema de decizie politica
Foto: Monitorul de Vaslui

Reluarea adoptiilor internationale, recomandata de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, este o problema de decizie politica, a carei rezolvare revine guvernului, a declarat, duminica, secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Drepturile Copilului (ANDPC), Ileana Savu.

Comitetul ONU a analizat, recent, un raport al Romaniei referitor la drepturile copilului, in urma caruia a facut cateva recomandari tarii noastre privind adoptiile. Una din recomandari este ridicarea moratoriului privind adoptiile internationale, limitate in prezent doar la rudele din strainatate ale copilului.

Pe langa recomandarea privind ridicarea moratoriului privind adoptiile internationale, Comitetul ONU cere Romaniei scurtarea timpului de desfasurare a tuturor etapelor din cadrul procesului de adoptie.

Comitetul mai cere Romaniei sa intensifice campaniile de sensibilizare si de educare a populatiei in vederea promovarii recurgerii la forme non-violente de crestere a copilul, dupa ce s-a constatat ca practica pedepselor corporale este larg raspandita, desi acest lucru e interzis de lege. "Ei au constatat ca in tara noastra se mentine educatia traditionala de tip "bataia e rupta din rai" sau "unde da mama, creste", a mai spus Ileana Savu.

Comitetul recomanda si infiintarea institutiei Avocatul Copilului si a tribunalelor pentru copii, precum si o atentie sporita copiilor ai caror parinti pleaca la munca in strainatate. In acest sens, ANDPC face demersuri pentru ca acei copii cu parinti plecati cu contracte legale in strainatate sa primeasca nu numai alocatie din Romania, ci si unele drepturi din tara de munca a parintilor lor. "Daca, la noi, alocatia lunara este de 42 de lei, iar parintele lucreaza in Germania, unde cuantumul acesteia este de 150 euro, copilul trebuie sa primeasca si diferenta. Institutia care se va ocupa de aceste plati va fi Agentia Nationala de Prestatii Sociale", a precizat Savu.

Comitetul ONU a transmis ANPDC ca statul roman sa ia "toate masurile necesare pentru a asigura implementarea in totalitate a prezentelor recomandari".

Urmatorul raport al Romaniei va fi prezentat ONU in 2012.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#lege adoptii copii, #reluare adoptii internationale , #Bucuresti