Renunta inteligent la tigari!

Sambata, 01 August 2009, ora 08:45
20936 citiri
Renunta inteligent la tigari!
Foto: stopsmoking357.com

Anual, tutunul cauzeaza peste trei milioane de decese, iar estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca tendinta este una de crestere la zece milioane in doar cativa ani.

Tutunul ucide in fiecare an mai multi oameni decat decesele inregistrate in accidentele rutiere, incendii, consumul de droguri la un loc. Daca ai incercat sa renunti la acest viciu si nu ai reusit, mayoclinic.com ofera cateva ponturi pentru alcatuirea unui plan inteligent de renuntare la tutun.

Stabileste-ti o zi in care vei renunta si noteaz-o in agenda. Apeleaza la un psiholog pentru a-i comunica planurile tale si pentru a te ajuta sa gasesti cele mai bune solutii pentru inlocuirea acestui obicei nociv.

Anunta-ti prietenii ca, de la data stabilita, vei redeveni nefumator. Odata facut anuntul, vei fi mai responsabil, iar sansele de reusita vor creste considerabil.

Renunta la scrumierele din casa, brichetele din poseta sau pachetul de tigari de rezerva din masina sau de pe dulapul de la bucatarie. In casa, in masina, la birou si in locurile pe care le frecventezi cu regularitate, vor fi sterse toate urmele vietii tale de fumator.

Scrie in jurnalul tau de nefumator cu ce vei inlocui tigara in toate momentele in care simti aceasta nevoie. Poti inlocui tigara de dimineata cu o guma de mestecat, cea de dupa masa cu mici covrigi crocanti, iar cea de seara cu legume.

Identifica adevaratul motiv pentru care fumezi. Pregateste-te ca, in momentele in care te confrunti cu situatiile respective, sa inlocuiesti tigara cu un alt obicei.

Desenul, bataia din picior si concentrarea pe ritmul format, inchiderea si deschiderea unui pix sau toate obiceiurile care implica un ritm anume iti vor indeparta atentia de la nevoia de a fuma.

Scrie in jurnalul tau de nefumator care sunt motivele pentru care vrei sa renunti la tigari. In momentele in care crezi ca vei cadea din nou in aceasta patima, citeste cu voce tare, pentru tine, motivele pentru care vei rezista tentatiei.

Prima zi fara tigari

Daca tigara de dimineata nu mai exista, poti in sfarsit sa dormi mai mult. Odata indepartate toate urmele fumatorului din casa ta, atunci cand te vei trezi, nici daca vei dori sa fumezi nu vei putea sa faci acest lucru pentru ca toate tentatiile sunt indepartate.

Inarmeaza-te cu multa hotarare si rabdare. Atunci cand organismul are nevoie de nicotina, ti se va usca gura, iar tentatia va fi din ce in ce mai mare.

Rezista gandului "fumez doar una si renunt treptat". Stii foarte bine ca doar o tigara inseamna de fapt prima din multele pe care le vei fuma dupa aceea.

Atunci cand simti ca nu mai poti rezista, consuma cat mai multa apa. Incearca sa iti ocupi in permanenta timpul cu ceva. Efortul fizic este cel mai indicat remediu in aceste cazuri.

Cand esti foarte ocupat sau te afli in locuri in care nu poti fuma, vei observa ca rezisti fara nici un pic de efort tentatiei. Ziua de lucru va trebui sa fie atat de aglomerata incat sa nu ai timp nici macar pentru o pauza.

Dupa program, te poti duce sa vizionezi un film sau o piesa de teatru. In aceste locuri nu vei putea fuma, iar nevoia va disparea treptat. Nu uita ca pofta excesiva de tigari dureaza doar cateva minute. Dupa aceasta scurta perioada, nu vei mai simti pregnant nevoia de a-ti aprinde o tigara.

Evita sa petreci timp in cercuri de fumatori, cel putin in primele zile de la renuntarea la viciu. Tentatia este foarte mare in acele momente si, chiar daca tu crezi ca te motiveaza acest grup si nu unul de nefumatori, aceasta este doar o senzatie creata artificial de nevoia de a fuma.

Mainile trebuie sa fie ocupate in permanenta. Fie ca tastezi la calculator, vorbesti la telefon, gatesti, speli sau practici un sport, obiceiul de a lua repede o tigara din pachet va disparea in timp.

Daca prima ta zi ca nefumator este foarte aglomerata, vei ajunge epuizat acasa si tot ce vei dori va fi sa dormi, pentru a putea face fata celei de-a doua zi fara tigari.

Renuntatul la fumat nu este atat de greu pe cat pare. Este doar un obicei la care vei renunta tot atat de repede pe cat l-ai deprins. Dependenta dispare dupa doar cateva zile, obiceiul insa trebuie controlat atent si inteligent.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#tutun sanatate, #renuntare tutun, #cum renunti tigari, #renuntare fumat inteligent , #sanatate