Decizia lui Stolojan si numirea lui Boc, in presa internationala

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 21:12
5230 citiri
Decizia lui Stolojan si numirea lui Boc, in presa internationala

Comentand sau pur si simplu prezentand situatia din Romania, razgandirile si numirile care s-au petrecut luni in politica romaneasca au ocupat spatii importante in publicatiile si agentiile de presa internationale..

"Domnul Stolojan, un respectat economist in varsta de 65 de ani, a produs o alta surpriza in 2004, cand s-a retras in ultimul moment din cursa prezidentiala, fiind inlocuit de Traian Basescu", noteaza jurnalistii agentiei AFP.

Emil Boc este vazut de jurnalistii de la AFP drept "un jurist apropiat presedintelui, considerat drept o portavoce a acestuia". Este relatat si discursul presedintelui Basescu, ce recunoaste ca nu exista in echivalent in PD-L de calibrul lui Stolojan, insa Boc este solutia de urgenta, Romania avand nevoie de un premier cat mai repede.

Agentia franceza subliniaza ca desi Boc nu a fost implicat in afaceri dubioase, analistii pun la indoiala competentele sale in domeniul economiei, opinia generala fiind aceea ca Guvernul trebuie condus de un economist in aceasta perioada de turbulente provocate de criza globala.

Premierul Romaniei desemnat a anuntat luni ca renunta la functie in favoarea unui candidat mai tanar, noteaza Herald Tribune. Stolojan, in varsta de 65 de ani, a precizat intr-o scurta declaratie ca il lasa pe Traian Basescu sa nominalizeze pe cineva care va da "speranta tinerei generatii".

"Grijile unei instabilitati politice se adancesc tocmai cand tara are nevoie de masuri rapide pentru a limita efectele crizei economice", remarca si Reuters.

"Economistii cred ca Romania este mai vulnerabila decat oricare dintre vecinii sai, din cauza dependentei sale de finantarea straina, intr-o perioada cand criza financiara mondiala este tot mai grava".

Associated Press, care ofera cateva informatii despre noul premier desemnat, relateaza, fara comentarii, despre noua nominalizare a presedintelui Basescu, subliniind ca acesta din urma s-a declarat "putin trist" in fata deciziei lui Stolojan.

"Chiar daca este un economist cu experienta si un aliat loial al lui Basescu, Stolojan a fost acuzat de inflexibilitate in negocierile politice", mai comenteaza AP.

Agentia italiana de stiri Ansa scrie ca Stolojan a renuntat la investitura la doar cinci zile dupa nominalizare. "Stolojan a avut sarcina de a forma un guvern din alianta PD-L si PSD, alaturi de Traian Basescu. Retragerea a survenit dupa ce duminica a fost semnat un acord intre presedintele PSD, Mircea Geoana, si presedintele PD-L, Emil Boc".

Au existat, insa, si publicatii care au prevazut aceasta renuntare, cotidianul Der Standart publicand duminica un articol numeroasele schimbari de atitudine ale lui Theodor Stolojan.

Deutsche Welle il prezinta pe "eternul Stolo" drept un virtuos al aliantelor, fiind numit "maestrul supravietuirii politice". Potrivit autorului articolului, lui Stolojan nu i-ar fi stat in cale doar criza economica, ci mai ales faptul ca trebuia sa ii faca pe adversarii de la PSD deveniti peste noapte parteneri sa formeze o formula apta de a sustine guvernarea.

Si Euronews a preluat stirea privind nominalizarea lui Emil Boc, dupa retragerea lui Theodor Stolojan, fara a comenta insa evenimentele.

Dow Jones Newswires prezinta o scurta biografie a lui Boc, presedintele Partidului Democrat Liberal, in varsta de 42 de ani, numit de presedintele Traian Basescu premier pentru a da tarii cat mai repede un Guvern.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#retragere Stolojan, #comenta presa straina , #stiri politice
Comentarii
C
cf. Olga TODIROAE (88 de ani si 11 luni ; Satul Timisesti)
rank 1
15.12.2008 - "Iti vine si sa razi de el ....