Reuters: Razboaiele izbucnesc vara, cand lumea e in vacanta

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 17:00
1775 citiri
Reuters: Razboaiele izbucnesc vara, cand lumea e in vacanta
Foto: Imageshack

Disparitia diplomatilor si a politicienilor in vacantele lungi din timpul verii ar trebui sa fie un semnal de alarma, intrucat evenimente majore, de la razboaie la crize, tind sa se intample cand toata lumea se indreapta catre plaja, observa Reuters intr-o analiza.

Vara trecuta, "sezonul de lentoare din august" a fost spulberat de neasteptatul razboi dintre Rusia si Georgia. Cu o vara inainte incepusera sa se vada primele fisuri ale crizei economice, in timp ce in vara anului 2006 a avut loc razboiul dintre Israel si Liban.

Criza financiara asiatica a inceput in iulie 1997 si, partial, a declansat criza rublei rusesti din august 1998. Irakul a invadat Kuwaitul in august 1990, in timp ce militantii sovietici l-au inlaturat scurt de la putere pe presedintele Mihail Gorbaciov in august 1991, in timp ce acesta era in vacanta.

Daca mergem si mai departe in istorie, primul Razboi Mondial a izbucnit in august 1914, iar cel de-al Doilea Razboi Mondial in septembrie 1939.

Inseamna toate aceste evenimente ca vara din emisfera nordica determina aparitia "lebedelor negre" - acele evenimente neasteptate si de mare impact care pot sa dea peste cap mersul lumii peste noapte?, se intreaba Reuters.

Lucrurile sunt gestionate de suplinitori

"Aceasta teza, ca razboaiele, crizele finaniciare si altele au loc pe timpul verii este interesanta, dar foarte greu de dovedit", a declarat Sam Wilkin, consultant senior pentru Oxford Analytica.

"Explicatia standard a fost intotdeauna ca oamenii lipsesc de la birou, iar lucrurile sunt gestionate de suplinitori", a continuat el. Aceasta teorie mai indica faptul ca acei factori de decizie-cheie, care ar putea observa escaladarea unei crize si ar putea actiona pentru a o gestiona, nu sunt prezenti in acel moment esential, nu pot sa actioneze, iar astfel evenimentele sunt pierdute de sub control.

O astfel de teorie ar putea explica si de ce banca britanica Northern Rock a ajuns intr-o situatie-limita dupa secarea pietei de credit, in vara anului 2007, declansand o criza in lant, care a dus la falimentul bancii si la nationalizarea sa in septembrie.

Comandantii spera ca batalia se va incheia pana la Craciun

Este, de asemenea, posibil ca unii actori sa foloseasca oportunitatea creata de faptul ca lumea intreaga se uita in alta directie. Oricine ar fi de invinuit pentru conflictul din Georgia, faptul ca a inceput cand intreaga lume se concentra pe Jocurile Olimpice de la Beijing pare mai mult decat o coincidenta.

Totodata, din punctul de vedere al strategiei militare, comandantii prefera sa lupte si sa isi mobilizeze trupele in timpul verii, sperand ca isi vor atinge obiectivele inainte de venirea iernii si ca vor incheia razboiul pana in perioada Craciunului, potrivit lui Richard Vinen, profesor de Istorie Europeana la King's College din Londra.

Si in ceea ce priveste pietele financiare, exista o explicatie plauzibila privind crizele din timpul verii si de ce acestea au asa un impact profund. Multi dintre jucatorii de pe piata sunt absenti, volumul schimburilor este mult mai scazut, iar volatilitatea este mult mai ridicata.

"Daca esti un manager de active, ar trebui sa adopti o pozitie mult mai defensiva in timpul verii, mai ales daca perioada de absenta va fi mai lunga. Orice miscare de pe piata va avea un impact mai puternic, fiind necesara o atentie mai sporita fata de absentele din alta perioada a anului", avertizeaza Michael Ganske, seful departamentului pentru cercetarea pietelor in dezvoltare a Commerzbank.

Vara acestui an ar putea fi extrem de riscanta. Pietele sunt nesigure dupa turbulentele de anul trecut, iar politica este si ea afectata de somaj si de problemele economice. Numai luna aceasta au avut loc deja greve in Africa de Sud, o lovitura de stat in Honduras si tensiuni etnice in China.

Totusi, uneori, vara poate avea si efectul opus. Tensiunile politice din Grecia sunt renumite pentru faptul ca se linistesc odata cu cresterea temperaturilor, in timp ce vacanta din vara anului 1968 a determinat linistirea grevelor si ale revoltelor studentesti care au dominat acel an. "Vacanta de vara poate avea un efect de linistire. Oamenii pleaca in vacanta si uita de toate", a subliniat Vinen, de la King's College.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#razboaie declansate vara, #Analiza Reuters razboaie , #stiri externe