Revolta Twitter de la Chisinau, in presa internationala

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 12:52
7845 citiri
Revolta Twitter de la Chisinau, in presa internationala

Presa internationala a relatat, deloc suprinzator, pe scurt, evenimentele violente de la Chisinau, sau deloc.

Marile publicatii ale lumii s-au aplecat insa asupra revoltei tinerilor moldoveni impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din cea mai saraca republica a Europei, incercand sa desluseasca nemultumirile moldovenilor si dedesubturile manisfestatiilor.

Pentru BBC, care a relatat "alb" despre protestele care au degenerat in violente, este relevant faptul ca, daca pana pe 9 aprilie, nu este ales un nou presedinte, Republica Moldova trebuie sa organizeze o noua runda de alegeri.

Oricum s-ar intampla numirea unui nou presedinte, "succesorul lui Vladimir Voronin va conduce cea mai saraca tara din Europa, unde salariul mediu este de 250 de dolari pe luna si va mosteni un conflict nerezolvat cu privire la regiunea separatista Transnistria".

"Corespondentii sustin ca disputa este similara cu situatia din Osetia de Sud dinainte de conflictul de vara trecuta dintre Rusia si Georgia", conchide materialul.

Pentru cotidianul The Telegraph, de interes este faptul ca vestea despre manifestatia din centrul Chisinaului s-a raspandit prin intermediul Internetului - "revolta Twitter".

"Anticomunistii au folosit Internetul pentru a mobiliza si organiza o demonstratie in centrul Capitalei. Activistii au folosit tagul "pman" pe Twitter pentru a-si construi o retea de suporteri ", "pman" fiind prescurtarea de la "Piata Marii Adunari Nationale", locul unde au avut loc ciocnirile cu fortele de ordine.

Nu este pentru prima data cand un tag Twitter a fost folosit pentru a mobiliza tinerii in jurul unui eveniment - cel mai faimos caz a fost cel al revoltelor din Grecia, dar si manifestatiile de saptamana trecuta, pe marginea summit-ului G20.

New York Times a mizat pe abordarea istorica, amintind ca Moldova a facut parte din Romania pana in 1940, apoi a fost ocupata de Uniunea Sovietica pana cand si-a declarat independenta in 1991.

"Independenta a adus cu sine instabilitate si conditii economice catastrofale, si in 2001 cetatenii au votat revenirea la putere a Partidului Comunist, devenind primul stat post-sovietic care a facut asta".

"Majoritatea protestatarilor sunt studenti care nu vad niciun viitor daca comunistii isi pastreaza controlul asupra fostului stat ex-sovietic, cu 4 milioane de cetateni, prins intre Ucraina si Romania, la granitele Uniunii Europene, insa inca in ceea ce Rusia considera a fi sfera sa de influenta", scrie SwissInfo.

In schimb, Times noteaza ca "Moldova este unicul stat comunist din Europa, cu un salariu mediu lunar de 350 de dolari.

Mii de cetateni moldoveni lucreaza in strainatate pentru a-si sustine familiile, trimitand acasa 1,6 miliarde de dolari doar anul trecut - cam aceeasi suma ca si bugetul de stat".

The Guardian a remarcat ca "un analist a comparat revolta din Moldova cu Revolutia portocalie, pro-occidentala, din 2004, din Ucraina invecinata.

A adaugat, insa, ca protestele sunt nejustificate deoarece observatorii occidentali au confirmat ca partidul comunist este castigatorul legitim al alegerilor".

Presedintia ceha a Uniunii Europene a tinut insa sa isi exprime profunda ingrijorare fata de evenimentele din Republica Moldova, ca urmare a alegerilor parlamentare si a reamintit ca misiunea internationala de observare a alegerilor a apreciat ca scrutinul a indeplinit multe standarde si angajamente internationale, insa ca mai sunt necesare imbunatatiri pentru a asigura un proces electoral liber de interferente ale administrativului.

Le Monde scrie ca "situatia ramane tensionata in seara lui 7 aprilie in Moldova, dupa o zi de manifestatii violente impotriva victoriei comunistilor in alegerile legislative".

Radio Free Europe/Radio Liberty comenteaza: "continua blocajul intre liderii nemultumiti ai Opozitiei si guvernul moldovean, dupa discutiile multi-partinice convocate dupa ce protestele de strada, antiguvernamentale, au devenit violente".

In schimb, Deutsche Welle, citand surse din Moldova, avertizeaza ca Voronin pregateste "o interventie speciala" in timpul noptii.

"Conform unor surse neoficiale, organele de ordine au primit indicatii si echipament special pentru a interveni in forta impotriva manifestantilor in aceasta noapte. Organizatorii protestelor au cerut parintilor sa-si retraga din piata copiii minori".

In plus, "toate unitatile administrative au fost deconectate de la Internet (...) Autoritatile se tem ca oamenii din ministere ar putea iesi masiv in strada sau ar putea coopera cu protestatarii pentru deschiderea institutiilor de stat".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest alegeri Moldova , #stiri Twitter