Revolutionarii doresc amnistierea militarilor participanti la Revolutie

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 13:21
3269 citiri
Revolutionarii doresc amnistierea militarilor participanti la Revolutie

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, va primi luni o delegatie din partea societatii civile si a organizatiilor revolutionarilor cu care va discuta despre amnistia ceruta de cadrele militare aflate in retragere si in rezerva, in cazul faptelor comise in timpul Revolutiei din decembrie 1989.

Delegatia va fi formata din Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 si George Costin, presedintele executiv al Blocului National al Revolutionarilor.

Subiectul supus dezbaterii este noul proiect de lege propus de Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva a propus Ministerului Apararii (MAp) privind amnistierea faptelor militarilor din timpul revolutiei. Asociatia 21 Decembrie 1989 s-a declarat ferm, in repetate randuri, impotriva acestui proiect cerand interventia Consiliului Superior al Magistraturii.

In primul din cele doua articole ale noii legi se propune " amnistierea si absolvirea de raspundere a tuturor faptelor savarsite pe timpul Revolutiei din decembrie 1989, fapte bazate pe prevederi constitutionale, juramantul si regulamentele militare in vigoare la acea vreme, indiferent de pedepsele prevazute de lege sau aplicate de instantele judecatoresti".

Totodata, daca intra in vigoare, "de prevederile amnistiei - cu toate efectele sale - beneficiaza cadrele militare, cat si militarii in termen care au fost judecati si condamnati sau cei inculpati in procese aflate pe rol in curs de judecare, ca urmare a participarii la evenimentele din decembrie 1989", dupa cum se arata in articolul 2 al proiectului.

Reprezentantii revolutionarilor se declara impotriva a acestui proiect de lege, apreciind ca "initiativa pare de o gravitate extrema cata vreme se dezvolta in underground-ul militar", care implica in actiuni politice Armata si Parchetul Militar.

Mai mult, acestia sustin ca distribuirea proiectului de lege in randul reprezentantilor parhetelor ii obliga pe procurori sa se pronunte cu privire la "continutul si oportunitatea unei legi de salvare a criminalilor din dosarele revolutiei", si dauneaza grav asupra prestigiului procurorului si asupra independentei sale.

"Exprimarea unui punct de vedere nu poate fi decat politic, dand procurorului o implicare nemaintalnita pana acum decat in sistemele totalitare, ceea ce constituie o violare a legilor in vigoare si a Constitutiei. De asemenea, implica Armata in dispute politice, ceea ce este la fel de neconstitutional", se arata in memoriul Asociatiei 21 decembrie catre CSM.

Asociatia 21 Decembrie a protestat vehement si in 2006, cand un proiect asemanator a fost propus Ministerului Apararii, in timpul mandatului lui Sorin Frunzaverde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#revolutie, #1989, #amnistiere, #Teodor Melescanu, #Asociatia 21 Decembrie , #stiri Teodor Melescanu