Romania, in topul tarilor cu risc ridicat pentru investitorii straini

Duminica, 21 Iunie 2009, ora 13:41
2603 citiri
Romania, in topul tarilor cu risc ridicat pentru investitorii straini
Foto: bloombiz.ro

Romania se afla pe locul 7 intr-un top al tarilor din Europa Centrala si de Est cu risc ridicat pentru investitorii straini, realizat de Fitch Ratings.

Studiul a analizat riscul pe care ar trebui sa si-l asume un investitor strain in momentul in care isi plaseaza lichiditatile pe o piata emergenta in Europa. Au fost luate in calcul 11 state: Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Croatia, Macedonia si Serbia.

Factorii luati in consideratie au fost deficitul de cont curent - scaderea apetitului pentru risc si a fluxurilor de capital ingreuneaza finantarea acestor deficite care inainte de criza ajunsesera la niveluri record, dupa cum explica analistii Intercapital Invest -, riscul de finantare externa (riscul de reinnoire a datoriei pe termen scurt si a celei pe termen mediu si lung ajunsa la maturitate) si riscul valutar (deprecierea monedei nationale poate duce la precipitarea starii de instabilitate financiara pentru tarile cu datorie externa mare).

Tarile cu cele mai mari dezechilibre de cont curent, datorii externe si risc valutar sunt vazute ca fiind cele mai vulnerabile. Statele cu cel mai ridicat risc din punct de vedere al finantarii deficitului de cont curent sunt Bulgaria, Letonia, Lituania, Romania si Serbia, iar cele mai putin vulnerabile sunt Cehia si Polonia.

Tarile cu cel mai mare risc valutar dintre statele din Europa Centrala si de Est sunt Bulgaria, Estonia, Ungaria si Letonia. Fitch estimeaza ca datoriile scadente in 2009 pentru cele 11 tari analizate sunt in valoare de 312 miliarde dolari, dintre care in Estonia si Letonia aceste datorii reprezinta circa 300% din rezervele valutare disponibile, iar in Lituania procentul este de 200%. Doar Cehia prezinta o astfel de rata mai mica de 100%.

Tigrii Europei, metamorfozati in mielusei

Potrivit analistilor Intercapital Invest, daca in urma cu unul-doi ani aceste economii emergente erau vazute ca tigrii Europei, in prezent schimbarea de perceptie este radicala si se datoreaza exceselor acumulate in perioada de boom economic, cand aceste state au atras investitii straine importante.

"Perceptia investitorilor straini fata de activele unei tari este foarte importanta cu cat acea tara este emergenta, o mare parte din cresterea economica a acesteia survenind prin atragerea de capital strain. Instabilitatea unei economii emergente poate atrage dupa sine numeroase alte dezechilibre in lant, iar comportamentul investitorilor poate fi mult mai violent comparativ cu ce se poate intampla in economiile dezvoltate", releva raportul Fitch.

In plus, datele Fitch Ratings arata ca tara noastra ocupa prima pozitie in ce priveste rata creditelor neperformante din totalul creditelor in anul 2008, cu un nivel de 9,8%, urmata la distanta de Macedonia, cu 6,6% si Serbia cu 5,3%. Pe de alta parte, si la capitolul cresterii medii reale a creditului, tara noastra detine prima pozitie, pentru perioada 2004-2008, cu un procentaj de 38%, urmata de Lituania cu 35%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Romania risc investitori, #risc investitori straini, #investitori straini Romania , #stiri economice