Romanii din Italia fura si semnal tv din cauza dorului de casa

Joi, 07 August 2008, ora 12:04
7010 citiri
Romanii din Italia fura si semnal tv din cauza dorului de casa

Aflati de ani buni la munca peste granita, romanii isi mai alina dorul de cei de-acasa si se tin la curent cu noutatile din tara prin programele de televiziune, receptionate la limita legii, dar cu toleranta firmelor de telecomunicatii.

Aparitia platformelor digitale DTH (Direct to Home) le-a facilitat romanilor care traiesc in afara tarii receptarea programelor de televiziune din Romania.

In acelasi timp, DTH a complicat lucrurile din punctul de vedere al drepturilor de autor, pentru ca sistemul se bazeaza practic pe "adunarea" semnalelor mai multor televiziuni si retransmiterea lor, prin intermediul unui satelit, scrie Adevarul in editia electronica de joi.

Pentru romanii din Italia, preferintele se indreapta spre operatorii care "inchid un ochi" cand stiu ca receptorul este scos din tara.

Practic, localizarea receptorului este imposibila, mai probabila fiind localizarea apelului. Dat fiind ca nu se poate vorbi despre o campanie de promovare propriu-zisa, singurul mod in care romanii din Italia au aflat despre ofertele DTH-urilor a fost "telefonul fara fir".

In marea lor majoritate, ei au vazut la cunostinte sau la rude cum functioneaza si au cerut de acasa un aparat identic. Unii au cerut si antena din kit-ul de instalare original, asa ca in Italia se pot vedea antene inscriptionate cu siglele operatorilor romani.

Majoritatea televiziunilor din Romania cumpara drepturile de difuzare ale unui film sau ale transimsiuni sportive, doar pentru teritoriul Romaniei.

Transmisia, insa, nu poate fi oprita la granita, iar transmisiile operatorilor DTH din Romania, pot fi receptionate, cu mici exceptii, in toata Europa.

La Sky Italia, pachetul full costa 63 de euro, dar o mare parte din suma este platita pentru fotbalul din Serie A si pachetul de filme, cu nu mai putin de 10 canale, dintre care unul in format 16:9 si altul in standardul HD. Pachetul baza costa intre 15 si 26 de euro, in functie de tematica aleasa.

Spre diferenta de Romania, programele de documentare, desene animate si seriale, sunt incluse in baza.

La Sky Italia, meciurile din Serie A costa 13 euro pe luna, de adaugat obligatoriu "pachetului baza" in valoare de 26 de euro. La Digi tv, cele trei programe GSP sunt incluse in pachetul "baza", care costa 5,70 euro pe luna, tva inclus.

Un alt aspect care face diferenta este faptul ca DTH-urile romanesti retransmit pe asa numitii sateliti ieftini: Hellas Sat (36 grade est), Eutelsat W2 (16 est), Sirius (5 est), Intelsat si Thor (1 grad vest) si Amos (4 vest).

Costurile de ridicare a semnalului pe acesti sateliti este mai mic, pentru ca si numarul programelor prezente pe acesti sateliti este mai modest, la fel ca si calitatea acestora.

Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Două noi televiziuni au fost lansate azi în România. Campanie promoțională pentru abonați: ”E un moment uriaș”
Televiziunile SkyShowtime 1 şi SkyShowtime 2 au fost lansate oficial în România începând de astăzi, 25 aprilie. Cele două posturi se vor vedea în grila digitală a Digi. SkyShowtime 1 va...
#roman, #Italia, #DTH, #receptie, #televiziune, #satelit , #diaspora romana