Romanii plecati la munca au falimentat 40% din firmele romanesti

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 17:28
5788 citiri
Romanii plecati la munca au falimentat 40% din firmele romanesti

Peste 35% din firmele romanesti au ajuns in pragul falimentului ca urmare a plecarii multor muncitori romani la munca in alte state ale Uniunii Europene, dupa aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, anunta Cotidianul in editia online.

"Intre 37% si 39% dintre firmele romanesti sunt pe cale sa intre in faliment ca urmare a deficitului de capital uman autohton, dupa aproape un an si jumatate de la integrare. Mai mult, 40% dintre companiile care activeaza in comert au dat deja faliment dupa ce forta de munca calificata de la noi a emigrat in alte state UE", a declarat Dumitru Pelican, Directorul Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM).

Acesta a mai spus ca i-a avertizat de mult timp pe angajatori ca daca nu isi vor reconsidera politica salariala, dupa integrare vor pierde foarte multi angajati, care vor prefera sa munceasca in strainatate, pe salarii mult mai mari.

Pelican a precizat, insa, ca o parte dintre romanii emigrati ar putea sa se intoarca in tara anul acesta, pe fondul unor crize de oferte din pietele europene si al cresterii salariilor de la noi.

"Cateva mii de romani, nu pot spune exact cati, probabil intre 2.000 si 4.000 vor reveni in tara ca urmare a crizei imobiliare, evidentiata mai ales in Spania, unde nu mai sunt oferte de munca. Oricum, intoarcerea romanilor se va face atunci cand ei vor putea cistiga aici cel putin 50% - 55% din cat castiga afara, pentru ca in tara nu ar mai cheltui bani pentru cazare sau transport la locul de munca", a explicat directorul AMOFM.

Acesta a amintit si de bursele de genul celor organizate de autoritatile romane in Spania si in Italia, care "vor da rezultate, pentru ca romanii din strainatate sunt interesati de astfel de actiuni".

La cele doua burse organizate de stat pana acum pentru a aduce inapoi muncitorii au participat aproape 2.000 de romani, iar mai mult de jumatate dintre ei si-au lasat si CV-urile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#faliment, #romani, #muncitori, #Uniunea Europeana, #firme , #stiri economice