Sa radem cu George Bush la summit-ul "MATO"

Vineri, 04 Aprilie 2008, ora 09:22
12420 citiri
Sa radem cu George Bush la summit-ul "MATO"

Gafeur de meserie, presedintele american nu s-a dezis nici in Romania. Washington Post i-a contorizat erorile de exprimare ale lui George W. Bush la summit-ul NATO.

La discursul matinal tinut la Bucuresti, Bush a incurcat de cateva ori vorbele textului, iar stenografii Casei Albe, care sunt obligati sa ii inregistreze fiecare vorba rostita in public, n-au putut face altceva decat sa puna [sic] (astfel, ca atare, in limba latina, n.r.) peste tot in transcriptul discursului.

Pentru inceput, Bush a vorbit despre "MATO" in loc de NATO: "Primirea lor in MATO [sic] -in Membership Action Plan, ar trimite un semnal catre cetatenii acestor tari ca daca vor continua pe calea democratiei si reformei, vor fi primiti in institutiile Europei".

A urmat un dezacord: "Afganistanul este cea mai indrazneata si ambitie [sic] misiune din istoria NATO".

Dupa aceea, confuzia: "Alianta noastra trebuie sa-si mentina hotararea si sa termine lupta din NATO [sic]".

Bush prefera ca in vizitele in strainatate sa tina conferinte de tipul "doi si doi", adica reporterii din ambele tari primesc fiecare dreptul de a pune doua intrebari, ambilor presedinti. Dupa ce a raspuns la ultima intrebare, Bush a terminat evenimentul de presa fara a mai astepta ca si Basescu sa raspunda la intrebare.

"Va multumesc foarte mult", a spus liderul american, dupa care a dat sa plece. "O secunda", l-a corectat Basescu. "A, mai aveti...", a spus Bush. "O secunda", a repetat Basescu. "Nu a terminat", a inteles in sfarsit Bush.

"Nici nu e de mirare ca Basescu voia sa raspunda la intrebare - se referea la frustrarea romanilor cu privire la vizele pentru Statele Unite. Ar trebui sa fie multumit ca Romania este deja membru al MATO [sic]", conchide ironic jurnalistul american citat de Gandul online.

In plus, joi presedintele american a destins atmosfera tensionata de la summit, comparand efectul produs de recenta vizita in Statele Unite a omologului sau francez Nicolas Sarkozy (numit uneori de presa si "presedintele bling-bling"), cu "ultima incarnare a lui Elvis" Presley, potrivit declaratiei unui oficial american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#summit, #gafe, #Bush, #Romania , #stiri George Bush