Sabyc, lantul coruptiei sau al incompetentei

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 18:39
5749 citiri
Sabyc, lantul coruptiei sau al incompetentei

Monstruozitatile comise la Clinica Sabyc din Capitala nu ar fi fost posibile fara complicitatea sau incompetenta multora dintre cei care ar fi trebuit sa impiedice traficul cu ovocite si consecintele sale.

Dimensiunea a ceea ce s-a intimplat acolo ne-o da presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie : "oamenilor nu li s-a spus ca fac parte dintr-un studiu de cercetare, li s-au dat banii si li s-au prelevat parti din trupul lor. Ceea ce au facut medicii de la Sabyc, mai spune Astarastoaie, este comparabil cu practicile medicilor de la Auschwitz. Retragerea dreptului lor de a practica medicina ar fi, in opinia mea, sanctiunea".

Suspiciuni ignorate

Dar profesorul Astarastoaie nu spune acum pentru prima data acest lucru. In 2006, Colegiul a declansat la Sabyc o ancheta, finalizata in 2008, an in care CMU a cerut inchiderea clinicii pe motiv de incalcare a celor mai elementare norme de etica medicala. Imediat Vasile Astarastoaie a fost catalogat drept retrograd si demodat, opozant al insasi procedurii de fertilizare in vitor si, ca atare, nu a fost bagat in seama. De ce oare nu l-au bagat in seama nici ministerul Sanatatii, nici politia, nici parchetul?

Simplul fapt ca medicii israelieni care lucrau la Sabyc nu aveau drept de practica in Romania ar fi fost suficient pentru inchiderea clinicii si totusi ea a fost lasata sa functioneze. Si nu intr-un subsol de bloc sau in spatele unor ziduri inalte care sa ascunda orice miscare, ci in buricul Bucurestiului si avand la intrare un panou imens care facea reclama tocmai la feritilizarea in vitro, procedura pentru care clinica nu era autorizata.

Chiar nimeni nu s-a intrebat ani de zile de ce exista acel panou cata vreme nu exista si autorizatia?

Pana si patronul Yayr Miron este o persoana care merita studiata atent de catre autortiati, cel putin pentru ca este fiul lui Hary Mironescu, medicul arestat la un moment dat tot intr-un scandal de trafic cu ovocite la fost lui clinica Global Art, care facea exact ce face Sabyc.

Si totusi, Comisia Nationala de Transplant a avizat aceasta clinica, e drept, dupa trei ani de amanari si tergiversari, dar a avizat-o. Fara reclamatia unei femei, practicile din Auschwitz-ul de pe bulevardul Ion Mihalache ar fi continuat nestingherite.

Si consecintele nu le privesc doar pe femeile care, din nestiinta, au consimtit sa le fie recoltate ovulele. Sa nu uitam ca si israeliencele au fost pacalite pentru ca, in general, materialul genetic primit nu avea nicio legatura cu solicitarile lor exprese, iar standardele medicale ale procedurii erau incomparabil mai scazute in comparatie cu asigurarile primite.

Cel mai grav este insa altceva. Sa nu uitam ca ovulele unei donatoare au ajuns la mai multe femei, asa ca este posibil sa avem frati biologici nascuti de mame diferite. Poate intr-o zi se va ajunge si la casatoria intre un frate si o sora care nu au nicio idee si niciun indiciu al incestului cu efecte potential dramatice asupra copiilor lor.

Asediati de coruptie si incompetenta

Presa israelina sustine ca ilegalitatea in care functiona clinica de la Bucuresti este binecunoscuta in Israel de unde erau totusi timise paciente, pe banda rulanta, avand in vedere ca in aceasta tara feritilizarea in vitro este, cel putin deocamdata, ilegala. Ceea ce se stia acolo, nu se stia la Bucuresti desi Colegiul Medicilor atrasese atentia? E imposibil de crezut.

Totul apare ca o mare complicitate, probabil corupta, intre autortiatile judiciare si medicale din Romania si partonii israelieni, pe bani foarte multi. Sa nu uitam ca la perchezitie, de la Sabyc au fost ridicati 200 de mii de euro cash, probabil ultimele incasari.

Si chiar daca sa zicem ca nu este vorba despre coruptie si numai de o pura incompetenta a celor care ar fi trebuit sa vada si sa inteleaga ce se intampla la Sabyc, situatia nu e mai putin grava.

Scandal dupa scandal, fie ca izbucneste in domeniul medical, in educatie sau in privinta eliberarii permiselor auto, ne dam seama cat de vulnerabili sunte in viata de zi cu zi, din cauza coruptiei si a incompetentei care stapanesc Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Sabyc coruptie incompetenta, #clinica israeliana Sabyc, #scandal ovule clinica , #comisie