Salvam planeta, dar ii sacrificam pe saraci in schimb?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 August 2009, ora 23:56
3735 citiri
Salvam planeta, dar ii sacrificam pe saraci in schimb?

Daca incercam sa tratam schimbarea climatica intorcand spatele cresterii economice, saracii vor plati cel mai scump pret.

Noua epoca a austeritatii economice ar trebui sa insemne, pentru consumatorii din societatile bogate, ocazia sa redescopere virtutile economisirii si conservarii. Viitorul planetei depinde, de fapt, de reducerea materialismului si lacomiei, noteaza The Times.

Antimaterialismul este un curent care are atractie atemporala si rezoneaza si in zilele noastre, mai ales daca este cumulat cu miscarea ecologista. "De aceasta data, nu ne vom reveni din recesiunea globala prin consumarea de mai multe resurse si energie. Cresterea nu poate rezolva problemele create de crestere", scrie un fondator al organizatiei Greenpeace International.

La prima vedere, aceasta afirmatie pare a fi o greseala intrucat economistii spun, simplificand, ca o recesiune poate fi combatuta prin cresterea consumului personal.

Insa activistii pentru mediu incearca sa explice ca o crestere a consmului, prin folosirea resurselor, trebuie sa se faca in mod responsabil, in asa fel incat sa fie conservat mediul si sa fie conservate si resursele.

Ceea ce pare a fi o cerere moderata este, de fapt, o mare problema.

Activistii sunt, pe buna dreptate, preocupati de degradarea mediului si epuizarea resurselor. Sunt suficiente dovezi ca incalzirea globala este cauzata de emisiile de gaze nocive, in urma activitatii umane. Ritmul retragerii calotei de gheata si cresterea nivelului marii o confirma.

In plus, schimbarea climatica nu reprezinta doar pericole pentru mediu. Pe masura ce statele sarace - Bangladesh, sa zicem, se confrunta cu perspectiva inundatiilor catastrofice, se prefigureaza si o crestere a extremismului islamic.

Activistilor pentru mediu, comenteaza editorialistul britanic, le lipseste simtul prioritatilor - poti sa spui ca incalzirea globala e mai importanta decat drepturile femeilor din Afganistan sau stoparea genocidului din Darfur?

"Sa salvam planeta" este o doleanta, nu o politica, si nu ofera niciun fel de indicatie cu privire la felul in care se pot echilibra nevoile actuale, cum ar fi eradicarea saraciei in tarile in curs de dezvoltare, cu viitoarele probleme puse de lipsa resurselor naturale.

Daca punem problemele de mediu deasupra tuturor celorlalte probleme ale planetei, cerand "limitarea cresterii economice", pana si cei mai infocati aparatori ai mediului trebuie sa recunoasca faptul ca pretul cel mai scump va fi platit de statele cele mai sarace.

Pe masura ce economia internationala isi revine, expertii vor incerca sa stimuleze cererea interna in statele care se industrializeaza rapid, China si India. Cresterea veniturilor oamenilor din state anterior sarmane este un lucru bun, care atrage insa dupa sine cresterea poluarii si emisiilor de carbon, spun activistii pentru mediu.

Insa relatia dintre poluare si standardele de viata nu este chiar atat de simpla. Unii economisti spun ca aceasta relatie ar avea forma unui U inversat: daca la inceput poluarea creste, pe masura ce venitul pe cap de locuitor intr-un stat sarac creste, o data ce se ajunge la un anumit standard de viata, poluarea incepe sa scada. Oamenii pun mai mult pret pe mediu atunci cand au suficienta hrana si le sunt satisfacute nevoile materiale.

Daca aceasta ipoteza este corecta, atunci cea mai eficienta cale pe termen lung de a pastra curat mediul este sa se incurajeze cresterea economica in tarile in curs de dezvoltare.

A insista in acest moment pentru tinte nerealistice de reducere a poluarii s-ar putea dovedi contraproductiv.

Este posibil ca, pe termen scurt, sa fie mai eficienta o concesie in privinta standardelor de mediu, optand pentru cresterea bunastarii economice in tarile in curs de dezvoltare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#protectie mediu, #criza economica internationala, #crestere economica tari sarace , #stiri politice
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
cui ii pasa de saraci? vezi politicienii si magistratii romani vs. poporul roman saracit si indatorat...