Saraca limba romana!

Luni, 11 Mai 2009, ora 12:49
18230 citiri
Saraca limba romana!

Putine valori romanesti sunt mai batjocorite, zilnic si fara nicio sanctiune, ca limba romana.

Fara a avea pretentia unei analize exhaustive a multiplelor moduri de schingiuire a acesteia, am sa incerc sa punctez cateva dintre cele mai raspandite si dureroase.

1. Vulgarizarea limbii

Romanii vorbesc, in general, cumplit de urat. Injuratura este omniprezenta, fara a avea neparat legatura cu vreun moment de mare enervare. Injuria a devenit o forma de alintare, un gest de prietenie. Fetele fac referiri de o inimaginabila trivialitate la actiuni cu organe pe care, anatomic, nu le detin. Baietii invoca acelasi organ cu o regularitate de tic verbal.

Cele mai auzite sunt cuvinte si expresii preluate din limba unei etnii pe care, culmea, toata lumea o dispretuieste. Sa ne intelegem, cred ca nu exista om caruia sa nu-i fi scapat, macar o data, o injuratura, mai ales daca este sofer in Bucuresti. Ceea ce schingiueste limba este insa frecventa injuraturilor.

2. Greselile gramaticale

Ca este vorba despre limba vorbita sau limba scrisa, gramatica ei este adesea, mult prea adesea, in mare suferinta. Fac greseli majore si repetate inclusiv presoane cu studii superioare si pretentii, ca sa nu mai vorbim despre politicieni, chiar in cele mai inalte functii.

Cele mai frecvente ar umple o lista de cateva pagini: dezacorduri de toate felurile, "pe care" fie absent cu desavarsire, fie folosit complet aiurea, "ca si" cu si fara rost, ca o marca a distincitiei pasamite, pluraluri incorecte sau fortate, conclusivul "deci" mereu in cap de propozitie, "decat" in loc de "doar", "datorita" cand e "din cauza" etc.

Ca sa nu mai vorbim oare despre enervantul indemn "serviti, va rog", la care cea mai potrivita replica ar fi nu "multumesc", ci "pe cine?". Sau de cuvinte stalcite gen "obstretica", rosit cu dictie perfecta de insusi un tantos moderator TV, care impartea in acel moment dreptatea si adevarul despre Sanatate. Sau despre topica frazelor in eterna suferinta.

Gramatica limbii romane este, intr-adevar, foarte grea. Ca sa o stapanesti bine iti trebuie un simt dezvoltat al limbii, dar si scoala serioasa. Si totusi, in Romania, gramatica nu este materie de studiu decat pana in clasa a VIII-a.

Din liceu, ea nu mai apare decat in programa liceelor de filologie. In schimb, studiem matematica, chimia si fizica pana in detalii care tin deja de specializare. Sa nu ne miram atunci cati agramati are aceasta tara!

3. Proprietatea termenilor

Enorm de multe cuvinte sunt folosite complet aiurea, in contexte care demonstreaza ca vorbitorul nu are nici ce mai vaga idee ce insemana. La fel, in cazul expresiilor. De exemplu "tara lui Papura-Voda" este folosit sistematic cu sens de tara dezordinii, cand sensul corect este tara foametei.

Altfel suntem pretiosi cat incape. Nu putem spune "reincepe", spunem "redebuteaza", e prea simplu "sa opreasca", trebuie musai sa "stopeze". Nu facem, ci efectuam, nu mancam, ci consumam etc.

4. Romanizari barbare

Ca un om care a trait vreme indelungata intr-o alta tara mai scapa cate un cuvant din limba pe care a vorbit-o vreme indelungata e una. Dar e ridicol ca romani care poate nici n-au trecut granita nu ies din "cute", "nice", "horror", "dinning", "shopping", etc.

E drept ca limba romana e destul de saraca in comparatie cu engleza, de exemplu, si de aceea exista cuvinte intraductibile, dupa cum exista termeni tehnici internationali, dar nimic nu justifica folosirea englezismelor atunci cand exista un echivalent perfect in limba romana.

Mai rau chiar, aceste forme englezesti sunt, de multe ori, romanizate barbar. De ce trebuie sa deletam, cand putem sterge, de ce ne primeste o hostesa si nu o gazda, de ce glamuros si nu stralucitor? Nu sunt necesitati ale limbii, sunt snobisme. Nu o imbogatesc, ci o pocesc.

Vina comuna

Pentru toate aceste lumea da vina pe scoala. Poarta si ea o mare parte de vina. Multi profesori fac uzual greseli din cele mai sus mentionate, altii nu-si dau silinta, programele sunt, cum spunem, mult prea putin atente cu limba romana.

Dar e mai mult decat atat. O mare parte de vina trebuie cautata in educatia primita acasa. Snobismul este cultivat din familie, parintele este primul exemplu si tot el alege intre a-i pune copilului in mana o carte sau a-l uita in fata computerului, ori a televizorului de unde numai barbarii lingvistice poate auzi.

O mare parte de vina poarta si presa, intesata de inculti si agramati, cu ifose desigur, care promoveaza vedete inculte si agramate ce, din cauza banilor multi, devin rapid modele. Ele sunt dovezi vii ale faptului ca nu scoala conteaza, ci invarteala. Nu gramatica, ci datul din coate. Si atunci de ce sa-ti mai bati capul?

Vulgarizata, golita de sens si pocita, limba cea de toate zilele reflecta mai bine decat orice altceva respectul romanilor pentru identitatea lor. Si nu poti cere respect pentru ceea ce tu insuti nu respecti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#limba romana greseli, #greseli gramatica romana , #stiri politice