Secret de 50 de ani: Tigarile contin substante radioactive

Marti, 26 August 2008, ora 07:40
12204 citiri
Secret de 50 de ani: Tigarile contin substante radioactive

Majoritatea fumatorilor stie ca o tigara contine in jur de 4.000 de subastante chimice, dintre care peste 60 sunt considerate cancerigene.

Ce nu stiu insa toti fumatorii este ca pe langa gudronul si nicotina din tigari, foarte periculoase pentru sanatatea umana, in compozitia unei tigari se regaseste si poloniu 210, substanta radioactiva letala.

Marile companii producatoare de tigari au tinut ascunse timp de aproape 50 de ani peste 1.500 de documente interne care dovedesc existenta poloniului 210 in compozitia tigarilor, scrie The Independent.

Poloniul 210 este responsabil pentru un procent din totalul cazurilor de cancer pulmonar - echivalentul a 11.700 de decese - inregistrate anual, numai in Statele Unite.

O parte din cele 1.500 de studii arata ca poloniul 210 este prezent in frunza de tutun. Cu toate ca marile companii producatoare de tigari au incercat ani la rand sa scape de aceasta substanta prin spalarea frunzelor, nu au reusit in totalitate.

Reprezentantii mai multor companii producatoare de tigari stiu de existenta substantei inca de mult timp, insa rezultatele studiilor nu au fost insa niciodata facute publice.

Companiile producatoare au tinut secrete rezultatele studiilor de teama izbucnirii unor mari scandaluri sau a unor procese.

Potrivit cercetatoarei Monique Mugli, de la un spital din Minnesota, SUA, in timp ce sustinatorii tabacului incearca in mod constant sa puna la indoiala pericolele pe care le presupune fumatul, prezenta poloniului 210 si riscurile inerente au fost efectiv tinute sub tacere.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#tigari, #poloniu, #gudronm, #nicotina, #documente, #secret, #SUA , #ancheta