Severin: Basescu strica relatiile cu Ucraina

Marti, 01 Aprilie 2008, ora 12:00
2712 citiri
Severin: Basescu strica relatiile cu Ucraina

Europarlamentarul Adrian Severin l-a acuzat marti pe presedintele Basescu ca strica relatiile cu Ucraina, prin declaratiile sale la adresa politicienilor care au semnat un tratat cu tara vecina.

"Declaratia privind Tratatul cu Ucraina nu este doar demagogica si nefondata, ci si profund daunatoare Romaniei, atat in relatia cu aceasta tara, cat si cu aliatii nostri. Nu poti spune Ucrainei ca vrei relatii bune cu ea pentru ca in acelasi timp sa afirmi ca bazele juridice ale acestei relatii sunt strambe, iti sunt dezavantajoase si nu iti plac. Ce incredere poate avea Ucraina intr-un partener care priveste relatia cu ea din perspectiva perdantului infuriat?", a declarat europarlamentarul pentru NewsIn.

Potrivit lui Severin, daca presedintele Basescu sustinea ca acel document nu este avantajos putea sa nu mai ratifice Tratatul ale carei prevederi au expirat in 2007. Fostul ministru de externe il acuza pe presedinte fie de ignoranta, fie de rea-vointa si neglijarea interesului national.

"Daca tratatul ar fi fost pagubitor pentru interesul national, atunci din doua una: fie domnul Basescu, ca presedinte al Romaniei, trebuia sa ceara terminarea sa, fie, in cunostinta de cauza, a decis sa nu o faca si atunci se face vinovat de abandonarea interesului national pe care il clameaza", mai arata sursa citata.

In plus, europarlamentarul social-democrat ii aminteste lui Basescu de faptul ca in 1997, cand s-a semnat Tratatul, era membru al Guvernului si nu a ridicat nicio obiectie.

Presedintele Basescu a declarat luni, la TVR, ca politicienii care au semnat Tratatul cu Ucraina in 1997, si-au dat tara "pe nerasuflate" si au lasat interesul national dupa usa. El a mai adaugat ca, din cauza proastei negocieri de atunci, Romania se judeca acum la Haga cu tara vecina.

Fara a-i numi, seful statului s-a referit la fostul presedinte Emil Constantinescu si la fostul sef al diplomatiei, Adrian Severin, spunand ca va veni o vreme cand vor trebui discutate conditiile semnarii acestui Tratat.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Basescu, #Severin, #Ucraina , #stiri politice