Smecheria salariilor de 1 aprilie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 12:12
6253 citiri
Smecheria salariilor de 1 aprilie

Prin ordonanta de marti, guvernul Tariceanu a reusit sa arunce la gunoi pana si ultima farama de credibilitate a discursului responsabil pe care-l adoptase din momentul votarii legii majorarii salariilor dascalilor.

Executivul a decis sa blocheze aplicarea legii pana la 1 aprilie anul viitor (practic 1 mai, pentru ca este vorba despre salariile pe aprilie). Adica dupa 1 aprilie, sa intelegem, nu va mai fi criza mondiala, Titanicul se va redresa, deficitul si inflatia nu vor mai fi in pericol de moarte, iar Romania se va fi indepartat de la marginea prapastiei? Sa intelegem ca premierul asteapta o iarna magica in care peste Romania sa ninga cu aur? Sa fim seriosi!

Cum ramane atunci cu declaratiile eroice de pana acum: "Eu nu voi permite distrugerea economiei Romaniei!" Ramane cum stim - gargara. Premierul are o singura grija: sa nu plateasca actualul guvern salariile majorate, pe de-o parte pentru ca nu prea mai are de unde la cat a praduit, pe de alta parte pentru ca electoratul de dreapta al liberalilor, cat a mai ramas din el, s-ar putea ineca totusi cu aceasta ultima galusca de stanga.

Dar de ce ordonata nu prevede o amanare pana la 1 ianuarie? Pentru ca premierul inca nu e sigur cand vor fi alegerile si nu vrea sa riste nimic. Ca dovada, a anuntat data pana la care amana aplicarea legii la cateva minute dupa ce a aflat ca judecatorii Curtii de Apel au suspendat judecarea contestatiei PRM pana la decizia Curtii Constitutionale pe o exceptie invocata de acelasi partid.

Asadar, suspansul se mentine, iar premierul s-ar putea trezi ca trebuie sa mai guverneze o iarna ce s-ar putea dovedi de cosmar.

Asa, chiar daca scrutinul va fi amanat, Calin Popescu Tariceanu este sigur ca pana la 1 mai acesta va avea totusi loc si nu are el treaba cu salariile.

De altfel, guvernul nu a avut nimic cu legea privind pensiile celor care au lucrat in grupele 1 si 2 de munca tocmai pentru ca intra in vigoare abia la anul, dupa cum a recunoscut candid ministrul Muncii.

Dar ce-ar vrea premierul sa credem? Ca el, cel responsabil, doreste doar o crestere progresiva a salariilor pana la 1 mai, incepand cu cele 9 procente din luna octombrie. Ce crestere progresiva cand majorarea de 50 la suta nu este cuprinsa in bugetul pe anul viitor, nici macar de la 1 aprilie?

Iar aceasta crestere, ne zice premierul imprumutand ceva din discursul presedintelui, va fi doar in functie de performanta, competenta si calitate, altfel spus in functie de reforma. Minunat, dar cum sa le cuantificam, pentru ca legea nu prevede vreun criteriu. Va initia PNL modificarea ei?

Cat despre avantul cu legea salarizarii bugetarilor, o a doua conditie pentru aplicarea majorarii de la 1 aprilie, este aproape hilar, dupa ce premierul a stat cu un aceast proiect in sertar de mai bine de 2 ani. Este doar o miscare electorala.

Sa ne spuna sindicatele la ce investitii sa renuntam - la gradinite, la scoli, la campusuri?, a aruncat Calin Popescu Tariceanu manusa. La banii pentru clientela, i s-ar putea raspunde in putine cuvinte. In plus, pe unde or fi investiile alea ca nu le prea vede nimeni?

In sine, amanarea cresterii salariilor pentru viitoarea legislatura este o decizie buna, dar nu de grija tarii a fost luata, ci din propriul interes al unui premier si guvern total compromisi.

Lovitura de gratie

Si pentru ca discreditarea sa fie completa au venit si dezvaluirile presedintelui - ultimele pomeni electorale ale guvernului trimise spre promulgare la Cotroceni: cresteri de salarii in sanatate, pentru managerii clientelari ai spitalelor, cresterea de 4 ori a salariilor angajatilor din ANL. Adica pentru ei sunt bani?, vine intrebarea perfect legitima. E, intr-adevar, o chestiune de onestitate.

Si pentru ca din discursul responsabil al premierului sa se aleaga chiar praful, presedintele a amintit cum Calin Popescu Tariceanu tot cu apocalipsa economica incerca sa blocheze cresterea pensiilor, in urma cu un an. Atunci Traian Basescu a crezut argumentele si a cerut reexaminarea legii pentru a vedea apoi cum premierul anuleaza apocalipsa la intelegere cu PSD. Acum poate Ionica chiar are dreptate, poate chiar vin lupii, dar cine sa-l mai creada? Cat despre cioban, tradat simtindu-se, este mai interesat sa-l paleasca pe el, decat pe lupi.

Blocarea blocarii

Mingea este acum in terenul opozitiei (teoretic) parlamentare. Atat doar ca sustinatorii majorarii salariilor se incaiera nu numai cu guvernul, ci si intre ei. PD-L ameninta cu o motiune de cenzura, in vreme ce PSD se multumeste cu o convocare a prlamentului, riscanta la vreme de campanie, pentru respingerea ordonantei de azi. Ba chiar Mircea Geoana se arata oarecum dispus la unele concesii cum ar fi o etapizare a cresterii salariilor in cazul profesorilor universitari..

PSD nu vrea sa-si ucida inca guvernul marioneta, ca, cine stie, daca se amana alegerile, cum sa-si mai faca mendrele toata iarna?

PD-L stie ca o motiune acum are, teoretic, doar efecte simbolice dar, cum spuneam, data alegerilor este totusi incerta, iar inca o ocazie de acuza alianta de facto PSD-PNL nu trebuie ratata.

Cert este ca dupa episodul de marti, liberalii ies ingrozitor de sifonati, nu atat la capitolul amanare, cat la capitolul fatarnicie. Opozitia puncteaza, poate chiar decisiv, insa, de fapt, si PD-L si PSD ar trebui sa fie fericite ca aceasta amanare le poate da posibilitatea sa treaca iarna mai linistite daca vor ajunge sa guverneze din decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Tariceanu, #salarii, #1 aprilie , #guvern ordonante