Sondaj CCSB: Basescu va castiga prezidentialele, indiferent cu cine se bate

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 11:05
13058 citiri
Sondaj CCSB: Basescu va castiga prezidentialele, indiferent cu cine se bate
Foto: presidency.ro

Daca duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidentiale, actualul sef de stat al Romaniei, Traian Basescu, este creditat cu toate sansele sa castige un nou mandat la Cotroceni, indiferent care ar fi contracandidatul sau din turul doi, potrivit unui sondaj realizat, recent, de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB).

Sondajul remis, vineri, Ziare.com, arata ca Traian Basescu ar obtine 37% din voturile romanilor, in scadere fata de ultimul sondaj al CCSB, unde ar fi fost votat de 38% dintre respondenti.

Actualul sef al statului este urmat in acest sondaj de presedintele PSD, Mircea Geoana, cu 24,2%, si nu de liderul PNL, Crin Antonescu, asa cum s-a intamplat in ultimele sondaje, Antonescu fiind creditat de acesta doar cu 20,7%.

In urma lui Crin Antonescu sunt Corneliu Vadim Tudor, care ar aduna voturile a 8,6% dintre romani, in timp ce principele Radu Duda ar ajunge la 6,4 procente.

52% dintre romani declara ca sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, in timp ce 43% dintre cei chestionati resping aceasta varianta, iar 5% dintre romani nu au dorit sa se pronunte. In cazul in care in Romania ar exista un vot obligatoriu, Traian Basescu ar creste la 38,1 procente, Mircea Geoana la 24,7%, iar Crin Antonescu ar cobori la 19,2%.

In eventualitatea in care primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se va inscrie in cursa electorala, Traian Basescu ar obtine 34,3% din voturile alegatorilor, fiind urmat de Mircea Geoana, cu 22,1%, Crin Antonescu (18,2%), Sorin Oprescu (doar 9%), CV.Tudor (8,1%) si principele Radu (5,3%).

Sondajul CCSB mai arata ca, in turul doi al alegerilor, Traian Basescu ar obtine 53 de procente, in cazul in care il va avea drept contracandidat pe Mircea Geoana (47%). Presedintele ar obtine acelasi scor si in cazul in care l-ar avea contracandidat pe Sorin Oprescu. In schimb, Basescu ar aduna voturile a 55% dintre alegatori, daca il va avea de infruntat pe Crin Antonescu in turul doi (45%).

Pe de alta parte, la capitolul incredere, Sorin Oprescu detine 48 de procente, fiind urmat de presedintele Traian Basescu, ce detine 37 procente, Crin Antonescu (35%), Theodor Stolojan (34%), Mircea Geoana (32%) si Emil Boc (30 procente).

Sondajul CCSB a fost realizat in perioada 23-27 iulie 2009, la comanda candidatului independent Nati Meir. Volumul esantionului a fost de 1.009 persoane, iar eroarea tolerata este de 3,1%. (A.T.)

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Traian Basescu sondaj, #Basescu alegeri castia adversar, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri Traian Basescu