Soros il critica pe Obama: Nu asa vom iesi din criza!

Joi, 18 Iunie 2009, ora 21:44
3707 citiri
Soros il critica pe Obama: Nu asa vom iesi din criza!
Foto: Daylife

Reglementarea sistemului financiar nu este solutia pentru iesirea din criza, este de parere multimiliardarul George Soros.

Criza a fost provocata de prea putine reguli si de lipsa de supraveghere a pietelor financiare, insa nu trebuie sa exageram cu reglementarea a spus Soros, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a carui avere este estimata la 11 miliarde de dolari.

"Pietele sunt imperfecte, insa cei care le reglementeaza stau si mai prost din acest punct de vedere. Nu numai ca sunt umani, dar sunt birocrati si pot cadea prada influentelor politice si, de aceea, reglementarile ar trebui sa fie minime", spune George Soros, intr-un comentariu pentru Financial Times.

In ultimele zile, atat in Statele Unite, cat si in Uniunea Europeana, au fost anuntate noi masuri pentru supravegherea mult mai atenta a sistemului financiar. Barack Obama a anuntat, miercuri, cel mai extins plan de reforma din 1930, considerat, de unii analisti si politicieni, atat de ambitios incat ar putea da gres.

Presedintele american vrea sa imputerniceasca Federal Reserve (banca centrala) sa supravegheze activitatea celor mai mari si influente institutii financiare si sa creeze un consiliul federal, al carui presedinte sa fie Secretarul Trezoreriei, care sa monitorizeze riscurile din intreaga piata.

De asemenea, va fi infiintata, daca Congresul aproba planul, o agentie de protectie a consumatorilor, pentru a impiedica practicile inselatoare ale emitarilor de carduri de credit sau a brokerilor de credite ipotecare.

"Nu vreau sa inabusesc inovatia. Dar sunt convins ca, prin implementarea unor reguli clare, transparenta si afaceri corecte, vom promova o piata mai vibranta", a spus Barack Obama, citat de Associated Press.

Uniunea Europeana vrea sa supravegheze piata prin infiintarea a doua noi institutii, European Systemic Risk Board (ESRB) si European System of Financial Supervisors (ESFS), care vor monitoriza sistemul bancar, cel de asigurari si piata de investitii financiare.

Cum poate fi realizata reforma cu succes

George Soros crede ca, avand in vedere dezechilibrele inevitabile ale pietei, reglementarile nu vor functiona precum se sconteaza.

In opinia sa, exista trei principii care ar trebui sa ghideze reforma. In primul rand, din cauza faptul ca, de obicei, pietele sunt expuse riscului unei umflari artificiale, asa-numitele "bubbles", orice reglementare ar trebui orientata spre prevenirea incidentei acestora.

Fostul presedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, dar si altii din administratie, au refuzat, in trecut, aceasta responsabilitate, spunand ca, daca pietele nu recunosc cresterile neasteptate, nici cei care le reglementeaza nu pot s-o faca.

"Aveau dreptate, insa autoritatile trebuie sa-si asume responsabilitatea, chiar daca ar putea gresi. In schimb, trebuie sa primeasca feedback continuu din partea pietelor, pentru a putea recalibra masurile si corecta greselile", spune Soros.

In al doilea rand, nu este de ajuns sa fie controlat fluxul de bani lichizi, ci si disponibilitatea creditului. Prin urmare, trebuie impuse anumite conditii, cum ar fi o limita minima pentru nivelul capitalului necesar.

Al treilea principiu se refera la redefinirea termenului de risc. Teoria spune ca pietele eficiente tind spre echilibru, iar devierile apar la intamplare. Mai mult, pietele ar trebui sa functioneze fara discontinuitate, intr-o secventa de preturi. In aceste conditii, riscurile pot fi evaluate corect.

Insa ipoteza pietelor eficiente nu este realista, in opinia lui Soros, tocmai din cauza dezechilibrelor, ce nu pot fi ignorate nici de participantii individuali, nici de regulatori. Daca sunt prea multi participanti de aceeasi parte, se creeaza o discontinuitate, sau, mai rau, o prabusire, iar autoritatile trebuie sa intervina in acest caz. Acest lucru inseamna ca exista si un risc sistematic, pe langa cel perceput de participantii la piata, inainte de criza.

Pentru a evita repetarea problemelor financiare majore, bancile ar trebui sa aiba un rating de risc mai mare decat in prezent si sa accepte mai multe restrictii in domeniul investitiilor finantate din depozite, fara sa le fie permis sa speculeze, pentru propriul beneficiu, cu banii clientilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#George Soros finante, #reglementare piete financiare, #plan reglementare Obama , #criza financiara