Spania: Sapte din zece romani vor sa revina in tara

Joi, 19 Februarie 2009, ora 14:52
2198 citiri
Spania: Sapte din zece romani vor sa revina in tara
Foto: Gazeta de Sud

Aproape trei sferturi (71%) dintre imigrantii romani din regiunea Madridului declarau in toamna anului 2008 ca ar dori sa revina in Romania, se arata intr-un studiu lansat joi de Fundatia Soros.

Studiul "Comunitati romanesti in Spania", realizat in patru municipalitati din regiunea autonoma Madrid, constata ca 71% dintre imigrantii romani din regiunea Madrid intentioneaza sa revina in tara si recomanda optimizarea si nu reducerea migratiei temporare in strainatate, informeaza Newsin.

In regiunea autonoma Madrid locuiesc in total peste 50.000 de romani.

Dintre cei chestionati, 32% declara ca revin sigur, in decurs de doi pana la cinci ani, iar 14% spun ca se vor intoarce in Romania in decurs de un an. Restul de 25% dintre cei care declara ca se vor intoarce acasa spun ca au de gand sa o faca dupa cel putin cinci ani.

Printre motive, familia si munca la negru

Printre motivele cele mai des invocate de romani pentru intoarcerea acasa sunt: efectele negative ale migratiei asupra familiei, munca la negru (imposibilitatea de a lucra legal), nemultumirea fata de propria sanatate si lipsa de interactiune cu spaniolii.

In ceea ce priveste intentia de revenire, aceasta nu este doar un proiect de viata, ci si o stare de spirit, au constatat cercetatorii.

Mizele intoarcerii in tara sunt "afacerea si casa", insa tind sa revina in special cei care considera ca in Spania li s-a inrautatit starea de sanatate sau cei care percep pozitiv viitorul pietei muncii din Romania. Revenirea in tara este un proiect familial: 57% din cei care declara ca vor reveni curand si sigur in tara mentioneaza ca impreuna cu ei se va mai intoarce si altcineva din familie.

"Politica de migratie a Romaniei trebuie sa adopte ca tinta explicita optimizarea si nu reducerea migratiei temporare in strainatate", recomanda studiul. Optimizarea migratiei se poate realiza la nivel institutional, prin scaderea costurilor miscarilor migratorii si identificarea unor beneficii cat mai mari pentru emigranti, dar si pentru societatile gazda si cele de origine.

Statut ocupational mai scazut ca in Romania

In privinta traiectoriei ocupationale, 14% dintre emigrantii romani din regiunea Madridului aveau in 2008 un statut ocupational mai scazut comparativ cu ocupatiile pe care le aveau in Romania inainte de plecare, mai arata studiul. Este insa probabil, potrivit datelor studiului, ca "pierderile" in termeni de statut si prestigiu ocupational sa nu se traduca in pierderi de venit, datorita salariilor medii mai mari din Spania comparativ cu Romania pentru acelasi tip de ocupatie.

Cei mai multi dintre romanii emigranti, 43%, lucrau in servicii si comert, 26% erau muncitori calificati, 13% muncitori necalificati, 3% erau conducatori de unitati si patroni sau intreprinzatori, 1% au ocupatii intelectuale, 1% tehnicieni sau maistri, 1% functionari, iar 11% erau fara ocupatie. Proportia romanilor care au gasit un loc de munca in Spania spre deosebire de situatia pe care o aveau in Romania creste, ajungand la 89% de la 63%.

Conditii proaste de locuit

In privinta spatiului locativ din Spania, acesta se caracterizeaza prin supraaglomerare: 79% dintre respondenti traiesc in locuinte cu mai multe familii la un loc, 60% cu alte patru sau peste patru persoane, iar in 15% dintre locuinte se afla mai mult de doua persoane pe camera. Nemultumirea fata de conditiile de locuire este totusi scazuta - numai 10% dintre cei chestionati au spus ca nu sunt satisfacuti de modul in care locuiesc si doar 25% ca sunt mai nemultumiti in Spania in comparatie cu modul in care locuiau in Romania.

Potrivit studiului, in ultimul an, jumatate dintre cei chestionati primisera din partea compatriotilor cel putin zece cereri de ajutor pentru gasirea unui loc de munca, dar 50% nu reusisera sa ajute mai mult de trei persoane. In ceea ce priveste legatura cu comunitatea locala, aceasta este redusa, numai 10% dintre romanii care au participat la studiu votand la alegerile locale din Spania. In plus, 62% dintre emigrantii romani chestionati nu cunosc nicio asociatie de romani.

Studiul "Comunitati romanesti in Spania" a fost lansat de Fundatia Soros in cadrul programului "Migratie si dezvoltatre" si a fost realizat in septembrie 2008 pe un esantion de 832 de imigranti romani adulti, din regiunea autonoma Madrid. Mai exact, cercetarea s-a realizat in patru municipalitati - Alcala de Henares, Coslada, Arganda del Rey si Torrejon de Ardoz - care cuprind un sfert din totalul imigrantilor romani din aceasta tara, adica aproximativ 54.000 de romani.

Potrivit datelor din evidenta primariilor, in Spania sunt la ora actuala 720.000 de romani, dar se estimeaza ca, din cauza dificultatilor intampinate de la declansarea crizei economice, mai mult de 30.000 ar fi revenit deja in Romania. Au fost vehiculate informatii potrivit carora forta de munca imigranta va resimti cel mai puternic efectele crizei, intrucat patronii spanioli vor incerca sa protejeze angajatii autohtoni.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Romani Spania Madrid, #studiu Soros, #romani intors acasa , #diaspora romana