Spuneti voi ce sunt: tigan, rom, roman, european sau nici una?

Joi, 08 Noiembrie 2007, ora 11:10
71067 citiri
Spuneti voi ce sunt: tigan, rom, roman, european sau nici una?

Ziare.com publica un articol scris de un cititor de-al nostru, publicat in cadrul dezbaterii "Tiganii sunt romani?". Cel care a scris textul de mai jos a semnat simplu, Gheorghe. Publicam acest text pentru ca exprima un punct de vedere asupra statutului tiganilor in Romania si pentru ca, pentru Ziare.com, opiniile cititorilor conteaza.

UPDATE: Gheorghe ne-a scris din nou. Puteti citi comentariul sau la finalul articolului!

- Tiganii sunt romani? dilema cititorilor Ziare.com

- Un roman din Italia: Ne-au scris pe ziduri "O sa va crapam capul"!

Pentru ca am pregatire juridica, chiar daca nu am mai exersat de mult dreptul constitutional, vreau sa spun ca intrebarea respectiva ("Tiganii sunt romani?") este retorica.VREAU SA VA INTREB PE VOI TOTI, inclusiv pe cel care a scris articolul in cauza: CE SUNT EU? Sa ma explic.

Bunicii mei vorbeau limba etniei din care fara voia mea fac parte (asa cum si romanii, fara voia lor, fac parte din neamul romanilor). Fiecare dintre bunicii mei si ai sotiei mele erau ori muzicanti, ori mici meseriasi - fierari, aveau o casa acceptabila pe vremea aceea pentru orice roman.

Pe langa meseriile traditionale, se ocupau in mod constant cu agricultura. Bunicul din partea mamei a luptat cu arma in mana pana in muntii Tatra, de unde s-a intors fara un picior. Pentru cine a luptat in cel de-al doilea razboi mondial, nu stiu: pentru romani sau pentru tigani, pentru Romania sau pentru "Tigania" (nu zic romi, pentru a nu deranja pe nimeni). Bunicul sotiei (muzicant si agricultor) a fost deportat la Bug pentru ca era tigan, muzicant, agricultor, pentru ca avea o casa cu trei camere si vreo 3-4 hectare de teren arabil.

A lasat acolo copilaria, mama, tata si o sora. Parintii mei si ai sotiei au fost muncitori: in industria petroliera (ai mei) si in industria conservelor (ai sotiei). Acum sunt pensionari - tata dupa 38 de ani de munca are 380 lei pensie, mama are 240 lei, iar soacra are 220 lei pensie. Nici unul dintre parintii mei si ai sotiei nu stia limba etniei mele. Traditiile etniei mele erau straine atat bunicilor, cat si parintilor mei.

Si eu si sotia mea provenim din familii care au locuit in mijlocul romanilor. Sotia mea este invatatoare, iar eu sunt consilier juridic. Nici sotia si nici eu nu stim limba tiganeasca (nu zic romani ca nu stiu ce inseamna). Cam 95% din prietenii mei au fost romani si putini aveau obrazul sa-mi zica "tigane" in fata. In spate, tot asa imi spuneau, chiar daca in afara de faptul ca eram "tuciuriu" eram perfect ca si ei.

"Tiganco!"

M-am casatorit la 30 de ani (sotia avea atunci 24 de ani) iar singurul meu copil (o fetita superba - dupa cum zic toate vanzatoarele din magazine) s-a nascut cand aveam 34 de ani. Intr-o zi, venind de la gradinita, fetita mea ne-a intrebat de ce Alex, cel mai bun prieten al ei, i-a zis "tiganco". "A vrut sa te necajeasca doar", i-a raspuns sotia. " Mami, dar eu nu sunt neagra", a replicat inocenta fetita mea (care chiar nu e neagra - curios, este doar bruneta).

A trebuit sa explic fetitei ca nu toti tiganii sunt negri si murdari, ca nu e rau ca cineva e tigan. Revenind la subiect, dupa toate intamplarile din Italia am inceput sa ma gandesc serios: cine (ce) sunt eu? Conteaza ca am pregatire profesionala, ca am un salariu pe care l-ar invidia orice roman care munceste in Italia, Germania sau mai stiu eu unde? Ca am un apartament decent de 2 camere pe care l-am platit si aranjat cu greu, cand salariul meu era considerabil mai mic.

Tiganii ma considera gagiu"

Ca locuiesc intr-un superb apartament de 4 camere (locuinta de serviciu) situat in centrul orasului? Ca in masina mea modesta la care platesc lunar ratele catre firma de leasing ascult numai muzica buna (spre deosebire de multi romani manelisti care imi zic, pe la spate, ca "tiganul e tot tigan").

Conteaza pentru cineva ca platesc impozite si taxe mai mari decat pensia parintilor mei? Culmea culmilor: eu cred ca nu sunt nici tigan, nici roman. Tiganii sadea (mai ales ca ma vad imbracat in costum) ma considera "gagiu" chiar daca vad ca sunt tuciuriu ca ei.

Romanii ma considera tot tigan, chiar daca fac tot ceea ce fac ei. Aflat in singura mea deplasare in strainatate (la Munchen pentru 4 zile), in interes de serviciu, am ramas stupefiat cand colegii din delegatia romana (presedintele unei agentii guvernamentale foarte importante, directori generali din firme de stat de mare insemnatate etc.) se comportau aproape ca tiganii la micul dejun oferit de hotel.

Am ramas stupefiat cand din duty-free-urile aeroportului din Munchen colegii mei au luat whisky, iar eu am cumparat jucarii pentru fetita mea si cadouri pentru familie si colegi.

Nici eu nu stiu ce sunt: tigan, roman, european

Revenind la intrebare, nici eu nu stiu ce sunt: tigan, roman, european sau pur si simplu o fiinta omeneasca care transcede rasele, etniile, ura si rautatea. Apropo, e adevarat ca tiganii cersesc, fura si omoara in Italia.

Romanii fac in Italia la fel, cu o singura diferenta: nu cersesc (sau poate ma insel eu). Inchei prin a spune ca nu am motive sa ma rusinez ca sunt etnic tigan, cetatean roman si european prin mentalitate. Nu am motive nici sa ma mandresc ca sunt tigan, roman si european.

Mi-a ramas [fuga] in Egipt

Sunt toate astea la un loc si sunt, in unele privinte, mai bun decat multi altii, iar in altele, mai rau. Sunt om si nimic din ceea ce este omenesc nu imi este strain.

Pana mai acum, gandindu-ma la o posbilitate indepartata de aparitie a unor noi stari grave de intoleranta, de rasism sau xenofobie imi ziceam ca ca imi voi lua fetita si sotia de mana si vom fugi in Occident (U.E. acum). Dupa toate cate s-au intamplat, nici macar varianta asta nu mi-a mai ramas. Mi-a ramas, eventual, Egiptul si .... desertul.

Salut cordial toti romanii adevarati, mai mult sau mai putin iubitori de ciori.

Gheorghe

UPDATE: Autorul articolului, Gheorghe, ne-a scris (2007-11-08 16:50) ca nu regreta opiniile exprimate. Redam mai jos raspunsul sau pe care il regasiti si in lista de comentarii. Mentionam ca atat textul principal, cat si cel de mai jos vin de la acelasi IP, deci au acelasi autor.

Chiar daca am fost jignit, nu regret ceea ce am scris aici. Toate parerile exprimate aici sunt revelatoare pentru societatea romaneasca. Toate cele expuse arata una din laturile societatii NOASTRE. Cu sau fara voia voastra fac parte din societatea romeasca asa cum este si cum va fi. Mi-ar fi placut sa fiu la fel de puternic precum Martin Luther King cand a spus: I have a dream...

Nu voi pleca nici in Egipt, nici in Asia si nici in Italia

Ca toti oamenii, indiferent de culoare, de rasa, de sex... vor fi egali pe pamantul creat de El. La fel ca si voi, sunt dezamagit de co-etnicii mei. La fel ca si voi sunt dezamagit de multi dintre co-nationalii mei, indiferent de rasa si etnie. La fel ca si voi, am fost de foarte multe ori dezamagit de mine, de ideile mele, de comportamentul meu, de orgoliile mele, de prostia mea .... Sunt aici, sunt langa voi si nu voi pleca nici in Egipt, nici in Asia si nici in Italia. Aici este locul meu, aici sunt prietenii mei romani, aici este LUMEA MEA.

Sunt tigan din Gorj

Lumea NOASTRA a cunoscut si va cunoaste si in viitor excese, rautate, rasism, intoleranta. Nutresc insa speranta ca ratiunea va invinge, ca lumea poate deveni mai buna. Ca DUMNEZEUL meu (sunt ortodox) ma va apara de rautate, de exil si deportari, precum si de propriile greseli. Sunt aici si nu o sa plec. Romania e si tara mea. MA NUMESC GHEORGHE, SUNT TIGAN DIN GORJ, ROMANIA, EUROPA, DIN LUMEA CREEATA DE BUNUL DUMNEZEU. Nu mi-e rusine pentru ce sunt. Nu mi-e rusine pentru ce am facut. Nu vreau sa ma plang de nimic, dar SPER CA FETITA MEA VA TRAI INTR-O LUME MAI BUNA, ca atunci cand va creste nu-i va fi rusine de originea ei si de parintii ei.

SUNT AICI SI NU O SA PLEC, intelegeti?

Gheorghe

Intertitlurile apartin redactiei

Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
Soțul Dianei Șoșoacă, noi detalii despre divorț: ”A involuat ca om. Nu s-a mai putut locui împreună”
Soțul Dianei Șoșoacă, noi detalii despre divorț: ”A involuat ca om. Nu s-a mai putut locui împreună”
Silvestru Şoşoacă a anunțat marți, 26 martie, că, oficial, este în proces de divorț de senatoarea Diana Șoșoacă, precizând că ”este o bucurie” pentru el. ”Am reușit să...