Tanar in Romania: disperare si dispret

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 15 Iunie 2009, ora 18:33
8130 citiri
Tanar in Romania: disperare si dispret

"Voi cei care ati iesit de pe bancile universitatilor, ati invatat toata viata, munciti de dimineata pana seara si vreti sa ramaneti in tara, abandonati orice speranta atat timp cat va aflati intre aceste granite".

Parafrazarea celebrului vers al lui Dante, "Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate", propozitia de mai sus exprima, cred, foarte bine starea de spirit a celor mai multi tineri din Romania.

Nu as vrea sa ma folosesc de exemplul Ralucai Stroescu - tanara care a murit si pentru ca era exploatata in exces la serviciu. Nici nu ar fi nevoie, din moment ce exista cel putin cateva mii de tineri astazi care, cu siguranta, se roaga si fac tot posibilul sa ajunga in pozitia ei - in primul rand, sa aiba un serviciu, apoi sa aiba un serviciu cat de cat bine platit, iar daca muncesc de dimineata pana seara, sa aiba sanse la o pozitie de manager in cadrul unei firme, etc... spunandu-si, toti, ca se vor descurca ei dupa aceea cu timpul liber, in cazul in care ar mai avea nevoie de asa ceva.

Sa le luam pe rand. Ultimele sondaje, efectuate in randul tinerilor absolventi ai unei universitati, aratau o majoritate covarsitoare care nu isi doreste decat sa plece cat mai repede intr-o tara din Occident. Nefericirea este ca dintre aceia majoritatea raman sa viseze aici la asta.

Dintre cei care nu pot, nu vor sau amana sa plece din tara cea mai mare parte isi incep calvarul tineretii prin a fi someri. Sau prin a alege sa se angajeze intr-un loc in care s-ar fi putut angaja doar cu absolvirea unui liceu sau a unei scoli profesionale.

Treapta a doua a disperarii este atinsa atunci cand afla pentru ce salariu vor trebui sa stea de dimineata pana seara la munca. Oricat de economi ar fi isi dau seama ca nu au cum sa fie independenti. Tot mama, tata, bunica si matusa ii vor ajuta in fiecare luna.

Seria umilintelor continua zilnic atunci cand dau nas in nas cu patronul, de cele mai multe ori un semianalfabet ori un fost interlop, cu seful direct, in majoritatea cazurilor un provincial parvenit si incult, ori cu staful de conducere format, in nepermis de multe cazuri, in totalitate, din lingai carieristi dezumanizati si formati doar in spiritul cel mai neprofesional cu putinta.

Odata ajunsi seara acasa, bineinteles in casa inchiriata si platita cu intreg salariul, isi dau seama ca nu mai au decat 5-6 ore pana cand trebuie sa se trezeasca pentru a lua povestea de la capat. In minutele pe care le petrec in fata televizorului pana vor adormi, franti de oboseala, pot afla insa cum Mihai Necolaiciuc, fostul director de la CFR, a reusit sa isi aranjeze plecarea in SUA achizitionandu-si, din bani publici, doua locuinte de lux si lasand in urma lui in tara o paguba imensa de peste 700 de milioane de dolari.

Daca tanarul nostru nu va fi adormit deja isi va da seama singur ca aceasta hotanie nu ar fi fost posibila fara acordul si complicitatea institutiilor statului si a cel putin catorva dintre cei mai influenti oameni din politica acelui moment.

Sa speram ca tanarul nostru va adormi pana cand jurnalul va ajunge la stirea cu "Prima casa". Acest proiect nu este destinat decat sa ii creeze inca o rana deschisa pe buba tot mai umflata a frustrarilor. Altfel ar fi aflat, dupa mai multe drumuri la banca, ceea ce guvernantii au evitat sa ii spuna: nu se incadreaza in conditiile de creditare. Iar daca se incadreaza, nu ii mai raman bani de mancare. Din nou.

Tanarul nostru poate visa, in schimb, ca traieste intr-o tara normala, unde nu primeste 50 de lei, o data la patru ani, de la un partid politic pentru a-i da votul, unde nu vede cum o tanara renumita pentru petrecerile prin discoteca si pentru dificultatea in exprimare in propria limba ajunge europarlamentar independent doar pentru ca poarta acelasi nume ca si presedintele tarii, unde nu trebuie sa faca o zi intreaga pentru a parcurge 200 sau 300 de kilometri pana la mare sau la munte.

Din nefericire, tanarul nostru are toate sansele sa isi inceapa ziua cu o alta stire sinistra, in care un fost oier, actual presedinte de partid, de club si proaspat europarlamentar cercetat penal pentru lipsire de libertate, urla in gura mare ca el are dreptate in fata tuturor pentru ca traieste intr-un palat si asta ii da dreptul sa fie arogant iubit in acelasi timp.

Sa il lasam pe tanarul nostru sa isi inceapa ziua frustrat, dar inca in putere de a mai spera. In aceasta speranta se ascunde intreaga sa putere de munca si toata fericirea sa. El are, totusi, un vis pe care niciun partid, niciun politician, nicio guvernare nu i-l poate fura.

Sa speram si noi, odata cu el, ca intr-o buna zi va reusi sa ajunga macar intr-un concediu intr-una din tarile dezvoltate ale Europei. Dincolo de toate lucrurile care ii vor lua ochii si ii vor fura inima, sa speram ca va observa cum masinile de lux, care la noi sunt apanajul si proprietatea aproape exclusiva a tinerilor, acolo sunt, in majoritatea cazurilor, detinute de persoane de varsta a doua spre a treia, care au muncit o viata pentru moftul acesta sau care reprezinta cu adevarat o familie a carei traditie se confunda bogatia si civilizatia materiala.

Odata cu aceasta observatie vor veni si altele, toate insotite de aceeasi morala. Tanarul nostru va intelege mult mai clar atunci ce e normal si ce e pervertit in tara din care provine. Si poate ca tot mai multe astfel de experiente vor face peste timp si din spatiul acesta un loc civilizat pe pamant.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#tineri Romania, #tineri serviciu Romania, #sanse tineri Romania , #stiri politice