Tariceanu: Modificarea procedurii de numire a procurorilor, inoportuna

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 16:50
1922 citiri
Tariceanu: Modificarea procedurii de numire a procurorilor, inoportuna
Arhiva

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat marti, dupa intalnirea de la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca decizia Parlamentului de a modifica procedura de numire a procurorilor sefi reprezinta, din punct de vedere politic, un demers inoportun.

"Dupa parerea mea, politic nu era momentul - mai ales cand acest mecanism de Cooperare si Verificare este in derulare - ca Parlamentul sa introduca modificari legislative cu amendamente care sa ridice anumite semne de intrebare. Din punct de vedere politic, este un demers hai sa-i zicem inoportun", a spus Tariceanu intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul intalnirii cu presedintele Comisiei Europene, informeaza Newsin.

Tariceanu a precizat insa ca in statele europene exista diferite formule de numire a procurorilor sefi, inclusiv de catre ministrul Justitiei, si a subliniat ca in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare se vorbeste despre cresterea responsabilitatilor CSM in acest sens.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a precizat in legatura cu shimbarea modalitatii de numire a procurorilor sefi ca n-a fost initiativa Guvernului, ci una parlamentara. "O luam ca atare. Trebuie sa respectam si Parlamentul", a spus Predoiu.

Referitor la un eventual raport critic al CE in urma actiunii Parlamentului, Tariceanu a sustinut ca in ultima evaluare a executivului european, "la nivelul guvernului, obiectivele sunt considerate ca indeplinite si ca guvernul continua eforturile initiate in urma cu un an si opt luni, la momentul aderarii".

"Exista acest semn de intrebare legat de actiunea Parlamentului. Trebuie sa stiti ca exista si o contestatie depusa la Curtea Constitutionala, in al doilea rand nu este un element legat de una din conditionalitati. Asa ca evaluarea CE va fi una obiectiva si echilibrata si sunt convins ca si Parlamentul intelege ca e nevoie de un efort mai larg, nu numai al Guvernului, pentru ca obiectivele sa fie indeplinite si la un moment dat sa ridicam acest mecanism", a spus Tariceanu.

Ministrul Predoiu va avea miercuri o intalnire cu comisarul pentru justitie Jacques Barrot, pentru a-l "informa despre ultimele evolutii".

"Sunt mai multe elemente de progres pe care as vrea sa le aduc la cunostinta CE prin intermediul comisarului de resort pentru ca am observat este esential sa comunicam in timp real", a spus Predoiu, facand referire la strategia de resurse umane adoptata de CSM si la incheierea redactarii amendamentelor la Codul Civil. El se asteapta ca pana la alegeri sa finalizeze si redactarea noului Cod Penal si a codurilor de procedura civila si penala.

Intalnirea premierului roman cu presedintele Comisiei Europene a fost solicitata de seful Guvernului roman, pentru a fi abordate diverse probleme legate de relatia dintre Romania si Uniunea Europeana, precum si in perspectiva Consiliului European de toamna.

Din delegatia premierului la Bruxelles au facut parte ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul de Externe, Lazar Comanescu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Calin Popescu Tariceanu, #modificare, #procedura, #procurori, #numire , #premier