Tariceanu: Guvernul va fi tapul ispasitor pentru cresterea preturilor

Miercuri, 02 Iulie 2008, ora 14:20
2207 citiri
Tariceanu: Guvernul va fi tapul ispasitor pentru cresterea preturilor

Se incearca gasirea unui vinovat pentru cresterea preturilor, si anume Executivul, a declarat, miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu la inceputul sedintei de Guvern.

Totodata, seful Executivului a adaugat ca masurile pentru atenuarea efectelor majorarii pretului la gaze vizeaza doar persoanele cu venituri reduse.

Tariceanu a tras un semnal de alarma asupra faptului ca Executivul este invinovatit pentru cresterea preturilor la gaze si curent electric, desi acestea sunt stabilite in functie de cerere si oferta, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

"Am observat ca se incearca gasirea unui vinovat pentru cresterea preturilor si anume acel vinovat sa fie Guvernul. Intr-o economie de piata cum este cea romaneasca, nu Guvernul stabileste preturile. Preturile se stabilesc pe piata, in functie de legea cererii si ofertei", a spus seful Executivului, referindu-se la decizia ANRE de majorare a pretului gazelor si curentului electric de la 1 iulie.

De asemenea, prim-ministrul a precizat ca masurile pe care le va lua Guvernul pentru sprijinirea persoanelor afectate de cresterea pretului gazelor nu vor fi populiste, prin urmare vor viza doar pensionarii si persoanele cu venituri foarte reduse. "Sa fie clar. Nu facem populisme, ci ne adresam doar categoriilor defavorizate" a spus premierul .

In acest sens, Tariceanu a stabilit ca ministerele Economiei si Muncii Familiei sa lucreze in continuare la conceperea unui pachet de masuri in vederea sprijinirii categoriilor sociale defavorizate, afectate de cresterea preturilor la gaze, respectiv pensionarii si persoanele cu venituri foarte reduse.

Presedintele Traian Basescu a atras, marti, atentia partidelor politice si reprezentantilor Guvernului ca trebuie adoptat un set de masuri care sa evite populismul, desi efectele scumpirilor creeaza dificultati populatiei sarace. Seful statului a precizat ca solutiile nu trebuie sa pericliteze obiectivul de inflatie revizuit pentru anul 2008 si nici obiectivul asumat de Romania, privind aderarea la zona euro in anul 2014.

Si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, le-a transmis liderilor politici, dupa intalnirea convocata marti la Cotroceni pe tema cresterii preturilor, ca orice forma de populism trebuie respinsa intrucat ar putea costa economia romaneasca pe termen lung.

Vosganian a precizat ca prioritatile Executivului sunt politica antiinflationista si investitiile. La finalul consultarilor de la Cotroceni, Vosganian a spus ca spera ca liderii politici sa renunte la o parte din masurile sociale propuse, atragandu-le atentia asupra consecintelor pe care acestea le-ar avea asupra inflatiei.

Liderii PD-L au pledat marti pentru cresterea salariului minim cu 15%, la 575 de lei, majorarea punctului de pensie si pentru acordarea de compensatii directe pentru cei cu venituri foarte mici. Reprezentantii PSD au prezentat un proiect comun cu PC, care vizeaza, printre altele, aplicarea unui TVA diferentiat, propunere legislativa aflata deja la Camerei Deputatilor.

De la discutiile de marti au lipsit premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintii PSD si PC, Mircea Geoana si Daniela Popa.

Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, în efortul de a combate...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#guvern, #vinovat, #Calin Popescu Tariceanu, #crestere, #sedinta, #pret, #executiv, #venit , #guvern Tariceanu