Televiziunea lui Voiculescu a primit ajutoare de stat de peste 40 de miliarde de lei

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 10:00
3499 citiri
Televiziunea lui Voiculescu a primit ajutoare de stat de peste 40 de miliarde de lei

SC "Antena 1" SA membra a imperiului media al lui Voiculescu a obtinut ajutoare de la stat pe baza unor angajamente nerespectate.

In urma cu sase ani, Societatea "Antena 1" SA a obtinut esalonarea datoriilor restante la plata la bugetul de stat al Romaniei, datorii in suma totala de 52,3 miliarde de lei, scrie Ziua .

Datoriile reprezentau obligatii ale companiei catre bugetul de stat, desi compania isi facuse pana atunci un obicei din a critica, de pe pozitia contribuabilului corect, esalonarile acordate marilor datornici la buget.

Potrivit legislatiei in vigoare la acea data (OUG 40/2002), SC "Antena 1" a intrunit, pe langa esalonare, punctajul pentru scutirea totala a majorarilor de intarziere, fiind absolvita de la plata a nu mai putin de 37,8 miliarde de lei. Scutirea a reprezentat, potrivit legii, ajutor de stat, care a fost luat in calcul, ulterior, cand SC Antena 1 SA a primit, din nou, esalonari si scutiri ale datoriilor, de aceasta data, din partea unei alte institutii a statului, Centrul National al Cinematografiei (CNC), careia SC "Antena 1" SA uitase sa-i plateasca taxa legala de 3% din pretul minutelor de publicitate vandute.

Altfel spus, SC "Antena 1" SA taxase, ani de-a randul, agentii economici care au cumparat publicitate, folosindu-se de acesti bani fara a-i mai varsa, in conditiile legii, adevaratului beneficiar. Cand somatiile de plata au devenit vehemente si SC "Antena 1" nu a mai putut plati cu taraita, datoriile ajunsesera la aproape 20 de miliarde de lei vechi.

Cum si din aceasta suma se puteau sterge cateva miliarde, opt la numar, majorari si penalitati, SC "Antena 1" a apelat din nou la ajutorul de stat. Astfel, la data de 26 martie 2004, Centrul National al Cinematografiei a notificat Consiliului Concurentei cererea de ajutor de stat in favoarea SC "Antena1" SA, solicitand ca acesta sa aiba caracter de "dezvoltare regionala".

Potrivit notificarii, SC "Antena 1" SA anunta ca va folosi ajutoarele de stat primite pentru a se dota cu o serie de echipamente digitale, in valoare de peste 126 de miliarde de lei, din care aproape 46 de miliarde fiind ajutorul de stat primit, cumulat, de la Ministerul Finantelor si Centrul National al Cinematografiei.

Potrivit actelor Consiliului Concurentei, echipamentele urmau a fi folosite pentru studiourile centrale din Bucuresti, precum si pentru studiourile teritoriale mai importante. Echipamentele inlocuite urmau sa fie repartizate celorlalte studiouri teritoriale si pentru deschiderea altora noi.

Din motive necunoscute, Consiliul nu a conditionat expres acordarea ajutorului de deschiderea numarului de posturi locale promis, fapt ce putea justifica, poate, un ajutor de stat "pentru dezvoltare regionala".

Cum nu a facut-o, SC "Antena 1" SA si-a adus echipamentele cu ajutor de stat, iar dezvoltarea la 32 de statii locale de televiziune a ramas doar pe hartie. Mai mult, nu doar ca postul de televiziune nu s-a extins la 32 de statii, de la 23, cate avea la data acordarii ajutorului, ba chiar a regresat. Potrivit paginii de Internet a televiziunii, Antena 1 are in prezent numai 18 statii locale, inregistrand, din acest punct de vedere, o "dezvoltare regionala" negativa.

SC "Antena 1" SA nu si-a respectat angajamentul pentru ca nici nu o putea face. Desi purta acelasi nume cu al televiziunii, SC "Antena 1" SA nu detine si nici nu a detinut acele licente locale in nume propriu, asa cum afirma in documentele oficiale.

Licentele apartineau, potrivit datelor Consiliului National al Audiovizualului, unei alte firme din imperiul media Voiculescu, SC "Corporatia pentru Cultura si Arta Intact" SA, cu totul alta firma decat SC "Antena 1" SA.

In aceasta situatie, SC "Antena 1" SA a primit ajutorul de stat prezentand informatii incorecte sau inexacte, ceea ce poate duce la declararea ilegalitatii ajutorului de stat.

Potrivit legii, CNC este institutia datoare sa ceara Consiliului Concurentei o investigatie asupra legalitatii ajutorului de stat. Potrivit legii (151/1998), privind dezvoltarea regionala in Romania, obiectivul de baza al politicii de dezvoltare regionala in Romania era, la acea data, diminuarea dezechilibrelor regionale existente, prin stimularea dezvoltarii echilibrate, prin recuperarea accelerata a intarzierilor in dezvoltarea zonelor defavorizate ca urmare a unor conditii istorice, geografice, economice, sociale, politice si preintampinarea producerii de noi dezechilibre".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Antena1, #Dan Voiculescu, #ajutoare, #Consiliul Concurentei , #ancheta
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
SICOFANTUL FELIX UN MOTAN DESCURCĂREŢ LA CURTEA REGELUI BĂSESCU[text refăcut]
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
SICOFANTUL FELIX UN MOTAN DESCURCĂREŢ LA CURTEA REGELUI BĂSESCU(text refăcut)