The Guardian: Regimul din Iran se destrama dupa modelul celui al lui Ceausescu

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 19:06
3640 citiri
The Guardian: Regimul din Iran se destrama dupa modelul celui al lui Ceausescu
Foto: AFP

Ce leaga Iranul de Ceausescu, in afara de o ultima vizita a unui dictator inainte sa fie impuscat? Un regim iranian care isi poate privi destramarea in oglinda timpului: regimul comunist de la Bucuresti, infrant in urma cu 20 de ani printr-o revolutie cu morti si violente, stare de care Teheranul nu este deloc strain.

The Guardian le atrage atentia liderilor lumii ca intotdeauna provoaca, voit sau nu, efecte a caror evolutie clara poate fi observata in evenimentele care au scris istoria.

Primii stropi de sange ce au curs pe strazile Teheranului sunt asemanatori cu cei romanesti, din 1989, cand Nicolae Ceausescu s-a intors din Iran intr-o tara scapata de sub control, desi o lasase cu un singur protest, la Timisoara.

Jurnalistii britanici trag, asadar, concluzia ca regimul ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, si al clericilor conservatori care il sustin a inceput sa se destrame, dupa modelul dezmembrarii, in 1989, a elitei comuniste din jurul lui Nicolae Ceausescu, in Romania.

Insa asemanarea nu este doar una de suprafata, ci, mai degraba, una de interior: liderii iranieni miros, pesemne, un pericol daca s-au gandit in ultima vreme tot mai mult la ceea ce s-a intamplat in 1989 in Romania.

Evenimentele sangeroase de acum 20 de ani ofera conducerii iraniene cateva indicii despre ceea ce se intampla in culise atunci cand puterea incearca sa pastreze loialitatea politiei si armatei, cand situatia poate evolua foarte rapid intr-o schimbare de regim.

Daca viitorul celor care ies in strada sa acuze represiunile brutale ale militiilor este oarecum previzibil, ce se va intampla cu elitele politice, odata ajunse pe mana poporului?

Atat elita puterii cat si a opozitiei emana din sustinatorii lor, ultraconservatorii contand pe Gardienii Revolutiei, care ar fi refuzat reprimarea violenta a mnifestantilor, si pe militiile basij, iar opozitia pe poporul nemultumit de represiunile actualului regim, politica economica precara si izolarea Iranului pe scena internationala.

The Guardian atrage atentia ca ayatollahul iranian Ali Khamenei ii seamana dictatorului Nicolae Ceausescu extrem de mult si intr-un punct sensibil: nu face decat sa infurie masele prin refuzul de a accepta realitatea.

Daca structurile din jurul lui Ceausescu si-au dat seama ca viitorul lor depinde de eliminarea dictatorului, conservatorii iranieni nu privesc cu ochi buni actiunile lui Khamenei.

Pe masura ce tot mai multe persoane publice influente, printre care ayatollahul Montazeri, isi exprima sprijinul fata de manifestanti, puterea iraniana se destabilizeaza, atrage atentia The Guardian.

(A.T.)

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Iran Romania Ceausescu, #proteste Ali Khamenei, #Ceausescu regim violente, #elita regim comunist , #stiri externe
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Informatii si propaganda evreiasca, masonica si satanista criminala si terorista internationala, la TEHERAN dintr- un milion de pacalici, mai sunt 200 de suparati.