Tigareta electronica, ineficienta si toxica

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 18:28
14885 citiri
Tigareta electronica, ineficienta si toxica

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza asupra pericolului pe care il prezinta tigareta electronica, fabricata in China, care poate fi foarte toxica, a precizat directorul campaniei anti-fumat al OMS, dr. Douglas Bettcher.

"Aditivii prezenti in acest produs pot fi foarte toxici, iar produsul nu a fost supus niciunui studiu toxicologic sau clinic care sa ii demonstreze eficacitatea", a afirmat dr. Bettcher, citat de agentia France Presse.

OMS se opune comercializarii tigarii electronice si pentru ca fabricantii acesteia s-au folosit de numele si logo-ul organizatiei pe site-urile de Internet, pe ambalaje si in campaniile publicitare de prezentare a produsului ca fiind eficient impotriva dependentei de tutun.

In Franta, Directia Generala de Sanatate si Agentia Medicamentului a avertizat ca tigaretele electronice pot contine substante chimice, precum propilen glicol, o substanta iritanta, sau derivate terpenice, care pot avea efecte negative in cazul in care utilizatorul tigarii are antecedente de epilepsie.

"Este total fals sa pretinzi ca tigareta electronica este un tratament pentru o persoana care vrea sa se lase de fumat. Daca producatorii tigaretei electronice vor sa ii ajute pe fumatori sa se lase, ar trebui sa faca o serie de studii clinice si analize de toxicitate, pentru a respecta cadrul regulamentar", a subliniat directorul campaniei anti-fumat al OMS.

"Departe de a fi un instrument util de lupta contra fumatului, tigareta electronica poate fi utilizata de fumatori pentru a se obisnui cu interdictia fumatului in baruri, restaurante si alte locuri publice", a concluzionat dr. Bettcher.

Tigareta electronica a fost inventata in anul 2004 de o companie chineza si nu are in compozitia sa nici gudron, nici dioxid de carbon, asa cum au tigarile obisnuite. Tigara nu scoate fum, ci doar niste vapori care contin nicotina si esente aromatice pe care utilizatorul le inhaleaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#tigara electronica, #toxic, #otravitor, #substante, #nicotina , #sanatate