Tony Blair a dus o viata dubla

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 12:45
3066 citiri
Tony Blair a dus o viata dubla

A fost, probabil, un secret prost-pastrat. Premierul era oficial anglican, insa in privat, era un credincios practicant al catolicismului, ca de altfel, sotia si copiii sai.

Chiar inainte de a deveni premier, Blair avea o experienta bogata in privinta traiului alaturi de mai multe religii ale lumii. Blair este fiul crestin al unui tata ateu care a devenit un politician crestin intr-o tara laica. Blair a intampinat probleme in urma cu doi ani atunci cand a incercat sa isi apere decizia de a se alatura Americii in invazia Irakului, citand credinta sa crestina. Criticii au izbucnit, sustinand ca aceasta adeziune nu era crestina.

In Marea Britanie, premierul i-a urmat in mod traditional pe reformatori. In plus, acestuia ii revine sarcina de a-l numi pe Arhepiscopul de Canterbury in numele Coroanei, o sarcina dificila pentru un catolic.

Pentru toate aceste motive, Blair a asteptat expirarea mandatului pana cand s-a convertit anul trecut la catolicism, in cadrul unei ceremonii private.

Sase luni mai tarziu, fostul premier anunta lansarea unei fundatii religioase, 'Tony Blair Faith Foundation', menita sa promoveze cooperarea religioasa intr-o lume aflata in era globalizarii.

Pe de alta parte, chiar si dupa ce a devenit oficial catolic, Tony Blair a eludat dreapta credinta. Desi un credincios devotat, Blair se opune Papei in probleme cum ar fi avortul, cercetarea in privinta celulelor stem embrionare si dreptul persoanelor homosexuale de a adopta copii si de a forma parteneriate civile.

Intr-un fel, comenteaza revista americana Newsweek, fundatia creata de Blair este o incununare a vietii sale ca ''dublu agent''. In momentul de fata, Blair preda acum un curs intitulat 'Credinta si Globalizare' la Yale University, fostul premier fiind convins ca in timp ce globalizarea ii poate aduce pe oameni mai aproape, religia are potentialul de a-i desparti.

Din acest motiv, explica el, 'avem obligatia spirituala de a prezenta credinta ca pe ceva pozitiv si progresist care rezolva probleme si face bine, mai degraba decat ca pe ceva despre care oamenii citesc doar pentru ca oamenii se ucid in numele sau'.

Fundatia sa se va concentra pe cercetare si sondaje, va acorda burse si va publica propriile carti si periodice.

Pentru Blair, 'intelegerea interconfesionala' este singura cale catre Dumnezeu. Blair, comenteaza Newsweek, stie insa ca merge pe un teren minat, in conditiile in care, dupa cum sustine Papa Benedict al XVI-lea, relativismul religios este inamicul dreptei credinte. Insa aceasta nu a fost niciodata ceva la care Tony Blair a subscris, mai scrie Newsweek.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#tony blair, #viata dubla, #religie , #al Qaida