Traian Basescu: 10 - 15.000 de oameni vor trebui sa plece din institutiile statului

Miercuri, 05 August 2009, ora 21:54
3728 citiri
Traian Basescu: 10 - 15.000 de oameni vor trebui sa plece din institutiile statului

Exprimandu-si indoiala ca masurile de reducere a aparatului bugetar anuntate dupa sedinta de guvern de miercuri vor fi puse in aplicare, presedintele Traian Basescu a opinat, in cadrul unei emisiuni la TVR, ca "sunt masuri care trebuiau luate demult".

"O sa fiu foarte corect spunand ca am mai auzit aceste anunturi, aceste masuri trebuiau luate demult, dar ele se blocheaza in negocierile din interiorul coalitiei.

Fiecare luna de intarziere provoaca blocari din ce in ce mai mari. Este o masura necesara si sper ca de data aceasta sa se mearga inainte", a subliniat presedintele.

Reamintind ca a mai spus acest lucru, Basescu a precizat ca aparatul bugetar din institutii ar trebui sa fie redus cu cel putin 20%, dar a subliniat ca exista domenii cu un deficit foarte mare de personal, cum ar fi Armata, Ministerul de Interne sau Sanatatea.

"Probabil ca 10-15.000 de oameni vor trebui sa plece din institutiile centrale si din agentii. Vor trebui sa plece cei incompetenti, pentru ca exista destui incompetenti in aparatul de stat. Nici institutia prezidentiala nu va fi scutita de acest proces. Cheia este: teste profesionale egale pentru toti", a adaugat seful statului.

Reducerile vor fi blocate de prezidentiale

Riscand sa-i infurie din nou pe economisti, asa cum el insusi s-a exprimat, Traian Basescu s-a lansat in teme economice, vorbind despre deficitul de cont curent si despre datorii. "Scaderea economica a Romaniei nu este imputabila Romaniei, ci conjuncturii internationale", a opinat seful statului.

Intrebat care va fi impactul concedierilor asupra romanilor, Traian Basescu a spus ca "nu cred ca romanii sunt suporterii unei birocratii pe care trebuie sa o plateasca".

Subliniind ca sustine "restructurarile taioase", presedintele si-a exprimat din nou indoiala ca masurile de reduceri nu vor fi impiedicate de deciziile Coalitiei aflate la guvernare sub pretextul ca "urmeaza alegerile prezidentiale".

"Nu putem face din institutiile statului institutii de asistenta sociala", a subliniat Traian Basescu, de aceasta data neacuzand direct PSD-ul ca urmareste blocarea reducerilor anuntate de premierul Emil Boc.

Intalnirea cu FMI

"Dorim sa obtinem de la FMI dreptul de a aloca spre bugetul de stat o a doua transa a imprumutului, in loc sa intre in conturile BNR, ceea ce inseamna ca banii sa intre la salarii, investitii", a anuntat Traian Basescu. In cadrul intalnirii de joi cu reprezentantii Fondului, presedintele urmeaza sa ceara acest lucru.

"Acesti bani vor veni si, din pacate, datorita maririi deficitului bugetar ca urmare a scaderii cu 8% a PIB, va trebui sa vedem in ce masura putem obtine de la FMI dreptul de a indrepta a doua transa catre bugetul de stat", a precizat seful statului, intrebat daca Romania va primi a doua transa din imprumutul contractat de la FMI.

Presedintele a precizat ca joi va avea o intalnire cu delegatia FMI si va discuta despre aceasta posibilitate. Seful statului a apreciat ca, luand in considerare rezultatele celui de-al doilea trimestru, deficitul bugetar la sfarsitul anului va fi de 8-8,5%, in loc de 4,6%, cat era prognozat anterior.

Legea salarizarii unice nu va influenta masurile luate in acest an si, in mod categoric, in cateva luni va trebui sa existe o noua lege a salarizarii si a pensiilor, a mai afirmat Traian Basescu.

"N-as vrea sa dau exemple legate de vreun sector, dar exista un sector bugetar care a reusit sa-si introduca, prin lobby, in lege, decizia ca pensia sa fie calculata la 85% din nivelul salariului din ultima luna", a dezvaluit presedintele.

Din nou despre moguli

"Mogulii ca Vintu sau Voiculescu sunt porniti impotriva mea pentru ca sunt oameni care au vazut ca nu mai pot privatiza in mandatul meu nici Posta Romana, nici Romgazul nici Transgazul, pentru ca eu am blocat aceste privatizari.

Recunosc ca mi-a scapat afacerea Sterling, dar in mandatul meu mogulii nu au mai supt economia fara rusine asa cum au facut pe vremea lui Iliescu", a acuzat din nou presedintele trusturile de presa.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Traian Basescu TVR, #Basescu concedieri stat, #aparatul de stat , #presedinte