Traian Basescu rupe tacerea: Mogulii au intrat in trepidatii

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 00:13
9712 citiri
Traian Basescu rupe tacerea: Mogulii au intrat in trepidatii
Foto: Realitatea Tv

Dupa saptamani intregi in care nu a reactionat desi presa a facut dezvaluiri cu privire la afacerile familiei sale, Romania a fost blamata de Republica Moldova si chiar el a fost acuzat ca se afla in spatele tuturor dosarelor ce au ajuns pe masa magistratilor, Traian Basescu a rupt tacerea, in cadrul unei declaratii despre situatia din invatamantul romanesc.

Seful statului s-a indepartat de la tribuna prezidentiala, precizand ca nu acela este locul potrivit de unde sa faca astfel de declaratii, si a luat, pe rand, toate problemele ce au tinut primele pagini ale ziarelor in ultimele saptamani: acuzatiile presedintelui moldovean Vladimir Voronin, dosarele lui Adrian Nastase si ale oamenilor de afaceri Gigi Becali si Puiu Popoviciu si, nu in ultimul rand, afacerile in care au fost implicati fiica si fratele sau.

Presedintele a precizat ca singurul lucru care s-a schimbat de la arestarea unor oameni de afaceri foarte bogati cum ar fi Gigi Becali sau Puiu Popoviciu este ca, in sfarsit, in Romania institutiile au inceput sa-si faca treaba.

"Arestarea domnului Penescu sau anchetarea, cred ca e in ancheta, nu in arest ... retinut 24 de ore, nu arata decat ceea ce a inceput sa se intample in ultima perioada si ceea ce este respins de foarte multi: faptul ca institutiile statului incep sa-si faca treaba", a spus presedintele.

El a continuat acuzand ca singurul motiv pentru care el este considerat omul din spatele tuturor dosarelor este acela ca anumiti moguli au inceput sa se simta amenintati.

"Eu nu pun verdicte nici cu privire la domnul Penescu, nici cu privire la domnul Popoviciu, nici cu privire la domnul Becali, dar se pare ca sunt moguli care au intrat in trepidatii ca li se poate intampla si oamenilor foarte bogati sa ajunga in fata judecatorilor", a acuzat Basescu.

Astept ziua in care incep campaniile impotriva sotiei

Basescu a declarat ca intrega campanie care se duce impotriva sa si a familiei sale este pusa la cale de anumiti moguli care "au inceput sa trepideze" vazand ca si oamenii bogati ajung in fata justitiei.

"Eu pur si simplu aflu ca si dumneavoastra de la televizor, insa, dupa parerea mea, campania prelungita impotriva mea, plina de minciuni cu privire la implicarea presedintelui in arestari sau anchete, nu are nicio lgatura cu realitatea si arata lipsa de responsabilitate a celor care promoveaza astfel de idei", a declarat presedintele.

"Chiar s-a mers prea departe cu incercarea de a demonstra ca Basescu se afla in spatele tuturor dosarelor", a mai spus seful statului.

Santaj la presedinte

El a explicat ca intreaga propaganda care se duce impotriva sa pentru a-l discredita este facuta de oameni care dispun de o mare forta mediatica, dar ca el nu se va lasa intimidat pentru ca nu are nimic de negociat cu nimeni.

"Fiica mea are un apartament si o mansarda in urma partajului de pe urma divortului, eu am un apartament si asta-i tot. Dar propaganda care se face si incercarea de a arata ca in familia prezidentiala se fac ilegalitati nu arata decat ca multi dintre cei care vor sa faca santaj la presedinte nu ezita sa o faca apeland la trusturile media", a spus Basescu, adaugand "astept ziua in care incep campaniile impotriva sotiei".

Seful statului i-a nominalizat in discursul sau pe Sorin Ovidiu Vantu si pe Dan Voiculescu, specificand, insa, ca oricata presiune mediatica s-ar face asupra lui el sta linistit deoarece nu detine bani nici de la FNI, nici de Crescent.

"Aceste presiuni vin de la oameni care se simt in dificultate in fata justitiei, fie ca vorbim de domnul Vintu - nu sunt bani de la FNI la mine - fie ca vorbim de domnul Voiculescu - nu sunt bani de la Crescent la mine in casa, nici in casa fiicei mele. Sunt bani castigati cinstit. Nu am nimic de negociat cu nimeni, oricata forta mediatica ar avea", a replicat Traian Basescu.

Presedintele a tinut sa clarifice si un aspect legat de fratele sau, Mircea Basescu, acuzat de Grupul de Investigatii Politice ca ar avea interese imobiliare pe o proprietate a statului.

"Fratele meu mai are o proprietate la Techirghiol, de 1 hectar si jumatate, si o are din 1993, si e o livada de caisi si nici macar acolo nu a construit blocuri, sunt tot caisi", a precizat seful statului.

"Dosarul lui Nastase a plecat de la proprii lui colegi de partid"

Si pentru ca tot se afla la acest capitol, presedintele a considerat ca si fostul sau contracandidat la prezidentialele din 2004, Adrian Nastase, merita un raspuns.

"Si ar trebui sa-i dau un raspuns domnului Adrian Nastase, care de vreo trei ani o tine intruna ca domnul presedinte i-a facut dosarul. Va spun acum, dosarul lui Nastase a plecat de la proprii lui colegi de partid. A fost turnat de domnul Sechelariu, de fosta sefa in constructii", a dezvaluit Basescu.

Seful statului a precizat ca toate aceste informatii le are pentru ca dosarul fostului premier a trecut prin biroul sau pentru a fi avizat.

"O sa ma intrebati de unde stiu. Aceste dosare au fost la Presedintie pentru a fi avizate si n-am scos niciodata documente din ele, dar nici nu mai pot suporta ca un om care a fost turnat de oamenii propriului partid sa spuna ca presedintele i-a facut dosarul", a mai spus Traian Basescu.

Voronin poate incerca sa ridice o cortina de fier pe Prut, dar nu-i vom da ocazia

Basescu a declarat ca a avut "foarte multa rabdare" in ceea ce priveste situatia din Republica Moldova si ca nu a dorit sa raspunda "peste gard" lui Vladimir Voronin pentru ca ar fi insemnat sa-i faca jocul.

"In ceea ce priveste Republica Moldova, vreau sa stiti ca am avut, pe de o parte, foarte multa rabdare, pentru a avea o analiza completa cu privire la ceea ce s-a intamplat in Republica Moldova, iar, pe de alta parte, mi s-a parut ca a raspunde peste gard presedintelui Voronin este exact jocul in care domnia sa ar fi vrut sa intre cu Romania", a spus seful statului.

Presedintele Basescu a spus ca Voronin poate decide "sau poate incerca sa ridice o cortina de fier pe Prut", dar ca nu va avea ocazia sa faca acest lucru pentru ca Romania va avea "un comportament european".

"El (Voronin, n.red.) poate incerca sa ridice o cortina de fier peste Prut, nu-i vom da ocazia pentru ca vom avea un comportament european, un comportament responsabil, nu fata de presedintele Voronin, ci fata de cei 4 milioane de romani care traiesc in Moldova. 4 milioane de romani, cetateni ai Republicii Moldova, parte a acestui popor", a mai spus Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca nu doreste sa mai faca si alte declaratii pe acest subiect deoarece aceasta va fi tema discursului pe care il va sustine marti in Parlament.

"N-as vrea insa sa intru in detalii pentru ca discursul meu din Parlament de maine este dedicat exclusiv evenimentelor din Republica Moldova si acuzatiilor nefondate pe care autoritatile de la Chisinau, inclusiv presedintele Voronin, le-au adus Romaniei", a incheiat Traian Basescu, precizand ca durata discursului va fi de 30 de minute.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu, #negocieri dosare, #moguli trepidatii , #stiri Traian Basescu