UPDATE: In Ora Pamantului, peste 1,5 milioane de becuri din Romania s-au inchis

Duminica, 30 Martie 2008, ora 08:01
3619 citiri
UPDATE: In Ora Pamantului, peste 1,5 milioane de becuri din Romania s-au inchis

Aproximativ un milion si jumate de becuri din Romania s-au inchis in Ora pamantului, par sa indice cifrele furnizate de oficialii din sistemul energetic. Astfel, potrivit Realitatea Tv, Centralizatorul Dispeceratului Energetic a inregistrat un consum mai mic cu 100 - 150 de megawati, aproximativ un milion si jumatate de becuri, in Ora Pamantului, la nivelul intregii tari, fata de o seara obisnuita de sambata.

Cateva orase din Romania s-au alaturat celorlalte orase din intreaga lume si au stins luminile, sambata, intre orele 20:00 si 21:00 pentru a marca Ora Pamantului si pentru a atrage atentia asupra incalzirii globale si asupra energiei folosita uneori inutil.

Scopul campaniei, initiata de World Wide Found for Nature si organizata pentru prima data anul trecut, in Australia, este de a atrage atentia asupra fenomenului schimbarilor climatice si sa demonstreze cum un gest simplu, preluat si multiplicat de milioane de persoane, are un impact pozitiv pentru mediu.

Anul trecut, patru milioane de australieni au stins lumina timp de o ora in casele lor. La fel au facut si autoritatile locale, care au sustinut evenimentul si au oprit iluminarea unora dintre cele mai importante zone de atractie ale orasului.

In Europa, timp de cinci minute au fost stinse luminile unor monumente simbol precum Colosseumul din Roma sau turnul Eiffel din Paris. De asemenea, 2.100 de companii au participat la actiune, stingand luminile in sediile lor si incurajandu-si angajatii sa ia parte la aceasta initiativa, in ideea ca reducand cantitatea de energie consumata, scade automat si cantitatea de energie produsa in centralele electrice pe carbuni, care emit gaze cu efect de sera.

Dupa ce initiativa "Earth Hour" a suscitat un profund interes in lume dupa evenimentul de anul trecut, 23 de orase au decis sa urmeze exemplul orasului Sydney, participand la aceasta actiune in 2008.

Si Romania stinge lumina

Eforturile celorlate orase din intreaga lume sunt sustinute si de Teatrul independent Green Hours, care a hotarat sa se alature initiativei "Earth Hour" si sa stinga lumina pentru o ora, sambata, intre 20:00 si 21:00.

Green Hours a invitat bucurestenii sa se alature acestei actiuni, sa stinga luminile, sa inchida televizoarele si sa aprinda o lumanare la fereastra, inspre strada, ca semn al actiunii in acord cu Ora Pamantului.

La actiunea "Ora Pamantului" s-a inscris si primaria din Baia Mare, care a invitat toti cetatenii sa ajute la reducerea consumului de energie electrica, fiind realizat si un afis, trimis prin mail tuturor organizatiilor si institutiilor din Baia Mare, care pot sa se alature demersului.

Sambata, intre orele 20:00-21:00, toate luminile de pe strazile din localitate au fost stinse. Mai mult, autoritatile se asteaptau ca un numar insemnat de locuitori sa procedeze in mod similar, stingand lumina in locuinte.

Si locuitorii din Sighetu Marmatiei au fost invitati sa stinga luminile de Ora Pamantului. Invitatia a fost facuta de astronomul amator Sorin Hotea.

Asociatia "Pentru Comunitate" Covasna a facut apel la toti locuitorii din judet sa stinga, sambata seara, toate luminile, pentru a marca "Ora Pamantului". Ca actiune locala, Asociatia "Pentru Comunitate" a hotarat sa organizeze cateva petreceri "pe intuneric" in diverse locuri publice din centrul orasului Sfantu Gheorghe.

Prin intermediul site-ului www.earthhour.org, oricine se poate inregistra pentru a lua parte la campanie, pentru ca, de fapt, acesta e obiectivul pe termen lung al "Orei Pamantului": sa atraga atentia asupra lucrurilor simple pe care oamenii le pot face zilnic pentru a reduce consumul de energie ce contribuie la schimbarile climatice, a anuntat reprezentantul Asociatiei "Pentru Comunitate" responsabil pentru acest proiect, Madalin Guruianu.

Ora Pamantului a fost marcata si de Primaria Oradea, Teatrul de Stat si Agentia pentru Protectia Mediului Bihor, care au intrerupt iluminatul arhitectural, sambata, intre orele 20:00 si 21:00.

Cele 24 de orase care sting lumina de Ora Pamantului

Cele 24 de orase care au ramas in bezna la 29 martie, cand luminile s-au stins simbolic timp de o ora, in cladiri, sediile de companii, restaurante, dar si in locuinte, pentru a sublinia constientizarea problemei incalzirii climatice sunt Atlanta, Chicago, San Francisco si Phoenix in Statele Unite si Bangkok din Tailanda.

Celelalte orase sunt Ottawa, Vancouver, Toronto si Montreal din Canada, Dublin din Irlanda, Sydney, Perth, Melbourne, Canberra, Brisban si Adelaide din Australia, Copenhaga, Aarhus, Aalborg si Odense din Danemarca, Manila din Filippine, Suva din Fiji si Christchurch din Noua Zeelanda.

Tel Aviv, cel mai mare oras din Israel, este primul care a stins lumina pentru o ora, vineri.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#lumina, #ora pamantului, #Romania, #green hours , #consum de droguri