UPDATE: Uraganul Dean a declansat stare de urgenta in Jamaica

Luni, 20 August 2007, ora 07:30
927 citiri
UPDATE: Uraganul Dean a declansat stare de urgenta in Jamaica

Pe coasta de vest a statului Jamaica s-au produs inundatii si arbori au fost smulsi din radacini. Circa 150.000 de locuinte sunt private de electricitate.

Cel putin 17 persoane, spanioli amatori de scufundari, au ramas izolati pe un banc de nisip, in zona unei insule, dupa ce au refuzat sa fie evacuati.

In Haiti, Protectia Civila a anuntat moartea a doua persoane si distrugerea a zeci de locuinte.

In Peninsula Yucatan, statul Quintana Roo, care va fi primul din Mexic atins de uragan, a decretat alerta portocalie, care inseamna "pericol iminent".

Autoritatile mexicane au evacuat deja 90.000 de turisti din Cancun si Cozumel, regiune grav lovita in 2005 de uraganul Wilma.

Dupa Jamaica, Dean se va indrepta spre insulele Cayman.

In Cuba, mai mult de 150.000 de persoane au fost evacuate, mai ales in Santiago de Cuba, sudul insulei fiind plasat, sambata, in alerta de uragan.

De asemenea, exista posibilitatea ca unele dintre instalatiile petroliere din Golful Mexic sa fie avariate.

Compania petroliera mexicana "Pemex" a inceput, duminica, evacuarea personalului de pe cele 140 de platforme marine din sud-estul Golfului Mexic.

NASA a decis ca naveta Endeavour sa revina, marti, in loc de miercuri, pentru ca centrul de control din Houston ar putea fi inchis daca uraganul va ameninta sudul statului Texas.

Uraganul Dean a declansat stare de urgenta pentru 30 de zile in Jamaica, potrivit biroului premierului jamaican, citeaza AFP.

Conform decretului, autoritatile locale au fost mobilizate pentru a face fata riscului de infractiuni sau jafuri in timpul starii de urgenta, ce poate fi ridicata oricand in cele 30 de zile.

"Dean ar putea deveni uragan de categoria cinci potential catastrofal in orice moment, inainte de a ajunge", in Yucatan, cel mai probabil la mijlocul saptamanii, potrivit Centrului american de monitorizare a uraganelor, care a informat, duminica seara, ca uraganul Dean avansa cu o viteza de 32 de kilometri pe ora, pe coasta sudica din Jamaica.

Uraganul de categoria cinci este unul extrem, cu rafale de vant de pana la 249 de kilometri pe ora.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...