Ungaria cere ajutorul FMI pentru a iesi din criza

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 10:50
1916 citiri
Ungaria cere ajutorul FMI pentru a iesi din criza

Autoritatile guvernamentale de la Budapesta intentioneaza sa solicite Fondului Monetar International (FMI) sprijin financiar pentru a putea depasi actuala criza financiara, caracterizata prin devalorizarea puternica a monedei nationale, prabusirea burselor si a inghetarii pietei de obligatiuni guvernamentale.

Oficialii FMI au recunoscut disponibilitatea institutiei internationale de a negocia termenii unei posibile asistente financiare. In acelasi timp, Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, a precizat ca a stabilit deja cu autoritatile ungare termenii in care institutia pe care o conduce va acorda asistenta tehnica.

Nici oficialii Uniunii Europeane nu s-a aratat indiferenti fata de problemele financiare cu care se confrunta Ungaria. Institutiile comunitare s-au aratat dispuse sa ajute Guvernul de la Budapeste sa faca fata crizei pietelor, inclusiv pe plan financiar, in conditiile in care moneda tarii, forintul, s-a depreciat cu aproape 15% in ultimele trei sedinte.

Volatilitatea extrem de mare a monedei nationale a fortat conducerea Bayerische Landesbank, una dintre cele mai mari institutii de creditare din Ungaria, sa suspende acordarea de noi credite de nevoi personale in valuta. Oficialii bancii au motivat decizia prin faptul ca imprumuturile in valuta sunt prea riscante pentru clienti in aceasta perioada, in conditiile in care forintul s-a depreciat extrem de rapid in ultima luna, informeaza Bloomberg.

Decizii similare ar putea fi luate si de OTP Bank, cea mai mare institutie bancara din tara vecina, si de sucursale maghiara a Erste Bank AG.

Primul stat european care a cerut oficial ajutorul Fondului Monetar International, in incercarea de a face fata nevoilor de finantare pentru stoparea crizei din sectorul financiar, este Islanda, potrivit Reuters.

Reprezentantii FMI si oficialii islandezi au avut o prima intrevedere pe marginea acestui subiect la sfarsitul saptamanii trecute. Pana in prezent cele doua parti nu au cazut de acord asupra sumelor ce vor fi acordate.

Islanda a fost fortata in ultimele saptamani sa nationalizeze cele mai importante trei bani, sa inchida bursa si sa renunte la incercarile de a proteja moneda nationala, aflata in cadere libera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#Ungaria, #fmi, #criza financiara, #depreciere moneda nationala, #suspendare credite valuta , #stiri economice