Uninominalul muzical din varful mopului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Septembrie 2008, ora 22:02
5163 citiri
Uninominalul muzical din varful mopului
Sursa: www.cartoonpress.ro

Atacul furibund al PRM impotriva votului uninominal ne-ar putea readuce la scrutinul de lista.

Daca fie Curtea Constitutionala, fie Curtea de Apel vor da castig de cauza partidului lui Corneliu Vadim Tudor impotriva hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, ne-am putea trezi intr-un haos de nedescris.

Cel mai probabil alegerile ar fi amanate pentru a fi organizate apoi fie pe baza unui scrutin de lista, fie pe baza unei noi ordonate de delimitare a colegiilor. Unde mai pui ca o eventuala sentinta favorabila PRM ar putea veni dupa alegeri, ceea ce ar pune in discutie chiar valabilitatea parlamentarelor. Alta dandana!

Dar oare cum s-a ajuns aici? Sunt trei raspunsuri posibile. Amatorism si rea vointa. Este clar de ce se lupta PRM din toate puterile sa scape de uninominal care-l va scoate probabil in afara Parlamentului. Cu lista si Vadim Tudor in frunte, ar mai avea o sansa, la limita. Problema este ca PRM a primit toata munitia de care avea nevoie si de la Parlament si de la Guvern.

Legea privind votul uninominal, plimbata de la legislativ la presedintie, la Curtea Constituionala si inapoi la Parlament, a ramas tot foarte proasta. Abia dupa ce au revotat-o, parlamentarii au inceput sa o si citeasca realizand ce enormitati cuprinde si, mai ales, ce carente are. Cea mai importanta: nedelimitarea colegiilor uninominale.

Decuparea acestora a fost lasata in seama unei comisii parlamentare, care si-a facut treaba ca orice comisie parlamentara din Romania, din doi in doi pana la intrarea in vacanta.

Asa ca finalizarea operatiunii de delimitare a ramas in sarcina guvernului pe baza unor criterii aproximative ale legii. Potrivit acesteia "cel mai mare colegiu uninominal sa fie, de regula, cu cel mult 30% mai mare decat cel mai mic". Adica cum, de regula? Sa intelegem ca prin exceptie se poate orice? Si orice s-a s-a si putut in temeiul unor intelegeri practice la vedere intre PSD, PNL si UDMR.

Pentru PRM a devenit floare la ureche sa atace cu articolul din Constitutie potrivit caruia Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Juristii lui Vadim Tudor sustin ca prin marimea foarte diferita a colegiilor - foarte mici in Bucuresti si foarte mari prin alte zone colegiile sunt uriase - Guvernul ar fi incalcat principiul egalitatii votului. Se stie doar ca, pentru redistribuire, colegiile cu multe voturi sunt avantajoase.

Ajungem asadar la eterna problema. Legile romanesti sunt atat de proaste incat ele si efectele lor raman in permanenta atacabile. Asta se intampla fie pentru ca autorii lor sunt incompetenti, fie pentru ca acestia chiar un produs vulnerabil, usor de desfiintat in functie de nevoi. La lipsa de cadre cu care confrunta multe formatiuni, in frunte cu PNL, probabil ca votul de lista ar fi primit inapoi cu pahare de sampanie in cateva sedii de partid. Ma intreb insa daca ar fi o mare pierdere?

Pasul mic, dar esential

Daca ne raportam la oferta de anul acesta, revenirea la votul pe lista nu e o pierdere. Cand ne uitam pe listele partidelor, ne ia durerea de cap. Ne-am putea trezi cu parlamentari chiar mai amatori, care sa faca legile chiar mai dupa ureche, ce-i drept extrem de muzicala, decat pana acum.

Listele sunt invadate in primul rand de cantareti in cadere libera: Dida Dragan, Mihai Pocorschi, Victor Socaciu sau Oana Zavoranu. Il mai putem alege si pe Florin Calinescu, actorul care recunoaste deschis ca s-a saturat sa munceasca din greu pe scena si prefera sa se retraga intr-o postura comoda, adica, mai pe romaneste, munca ioc, bani multi, rapundere zero. Asta-i e proiectul sau politic?

Mai vedem si spectacole dezgustatoare, cum este cel oferit de Elena Udrea cu sarmaua intr-o mana si mopul in cealalta. Sigur, ca miscare de marketing politic, rebranduirea blondei e salutara. Femeia minune si politician, si sexy, si gospodina atinge intreaga plaja de asteptari, dar daca voturile in Parlamentul pasamite reformat al Romaniei se obtin cu galeata si cratita, n-am facut sincer nicio treaba.

Si mai vedem exemplele de impozanta barbatie ale marilor politicieni ai natiei care se retrag glorios prin colegii sigure, dupa modelul Geoana la Dabuleni si Nastase la Mizil. Toti fug de Bucuresti si de marile orae, in general, ca dracul de tamaie.

Tariceanu se simte, probabil, fraier cu colegiul sau onorabil, dar mai dificil de Primaverii (chiar daca si acolo e totusi sub umbrela lui Chiliman) si dupa o sceneta de tot rasul, trage catre un colegiu de Ilfov, pe la Snagov. Pomana electroala este si ea la mare cinste, chiar la Palatul Victoria.

Toata aceasta oferta e parca menita sa discrediteze intentionat votul uninominal. Dar chiar si asa, disparitia acestuia ar fi, cu siguranta, o mare pierdere pentru evolutia societatii romanesti.

Cu toate imperfectiunile lui, votul uninominal, ca sistem, reprezenta un pas inainte. Mic, dar cert. De la el s-ar putea trece la votul uninominal in doua tururi de scrutin, ca pentru primari, electoratul ar incepe sa se dezmeticeasca, ar creste asteptarile avand in vedere relatia directa cu alesul, iar partidele ar fi, pana la urma, nevoite sa-si gaseasca si sa-si creasca, in timp, candidati tineri si mai competenti.

Vorba chinezilor, fiecare calatorie, cat de lunga, incepe cu primul pas. Daca nu-l facem pe acesta, oricat de ezitant, chiar nu vom ajunge niciodata la liman. Limanul acesta, o clasa politica profesionista, cat mai corecta si eficienta, pare insa cel mai mare cosmar al actualilor ocupanti ai scenei care trag cat pot in directie opusa.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Elena Udrea, #uninominal, #politicieni, #mop, #PRM, #alegeri, #liste, #Vadim, #CC , #stiri Elena Udrea