Universitatile romanesti, in cadere libera

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 August 2009, ora 18:25
5409 citiri
Universitatile romanesti, in cadere libera
Foto: Romania Libera

Cazul Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara este cat se poate de edificator pentru starea jalnica in care a ajuns invatamantul universitar din Romania, dar si pentru nevoia acuta de reformare radicala a acestuia.

Dupa sinistra poveste a barbatului transat in camin de doi medicinisti, in urma unei tranzactii sexuale ratate, au inceput sa iasa la iveala informatii uluitoare, in primul rand despre decaderea morala care domnea in caminele UMF.

Acestea devenisera, spun relatari confirmate din mai multe surse, adevarate bordeluri. Repet, prostitutia era comisa fara perdea, chiar in urma unor anunturi de racolare a clientilor la mica publicitate, in caminele gestionate si, ar fi de presupus, supravegheate de conducerea unei universitati mari din Romania.

Dar cum sa fie activitatea din camine atent supravegheata, cand, potrivit unei anchete a ziarului Adevarul, conducerea UMF Timisoara are cu totul si cu totul alte preocupari.

Afaceri si bani

Aflam, de exemplu, ca rectorul Stefan Dragulescu are venituri lunare din vreo 6 surse, inclusiv de parlamentar si de la o firma privata. Ma intreb cum poate fi cineva eficient pe un post de conducere cand atentia sa este distribuita intr-atatea directii.

Profesorul Dragulescu ne spune ca de camine se ocupa alti colegi ai sai. Posibil, dar cum poate fi el exigent cu subalternii sai cat timp mare parte dintre ei sunt asociati ai sotiei sale prin diferite firme.

In UMF Timisoara avem de fapt o mare cumetrie, pusa pe afaceri si aranjamente, zguduita din timp in timp de scandaluri de coruptie ramase in coada de peste, in timp ce viata studenteasca si calitatea moarala si profesionala a absolventilor se degradeaza galopant. Sa ne mire atunci ca de la prostitutie s-a ajuns la crima?

Regula, nu exceptie

Si daca UMF Timisoara ar fi o exceptie, nici macar n-ar merita atata atentie. Derapaje se produc oriunde in lume, sunt urmate de o drastica asanare si totul reintra in normal.

Din pacate insa, in Romania, cam asta e normalitatea universitara. Cumetrii, triburi, complcitati, coruptie, atat la stat cat si in facultatile private, altfel bine infratite prin profesorii care stau cu un picior la stat si cu unul in privat.

Credeti ca la UMF Bucuresti e mai bine? Fii, fiice, nasi, fini, veri, nepoti au pus stapanire pe catedre si sunt promovati fara cea mai mica legatura cu competenta si profesionalismul.

Cei cativa profesionisti valorosi, care mai ajung in corpul didactic, raman etern asistenti sau, cel mult, sefi de lucrari, duc greul si sunt sabotati cat incape de nulitati.

Un exemplu recent de la Facultatea de Medicina Dentara din Bucuresti: profesorul titular al uneia dintre cele mai importante catedre si-a facut fiica conferentiar cu o viteza uluitoare, desi tanara este la ani lumina de competenta necesara unei astfel de pozitii si, se pare, chiar pentru a practica stomatologia. Colegii stiu, scrasnesc din dinti, dar nimeni nu poate zice nimic de fata "profului".

Toate aceste cazuri cu efecte dramatice asupra valorii invatamantului superior romanesc sunt inca o dovada cat de necesara este reforma drastica a educatiei, in variata neiertatoare a proiectului Miclea care stabileste incompatibilitati usturatoare si criterii de excelenta autentica.

E drept, dupa improbabila lor intrare in vigoare cel putin jumatate din cadrele universitare din Romania si-ar face bagajele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#crima Universitatea Timisoara, #coruptie invatamant universitar, #nepotism facultati, #Facultatea Medicina Dentara , #reforma