Venezuela: 34 de televiziuni si posturi Tv care-l criticau pe Chavez au fost inchise

Duminica, 02 August 2009, ora 10:15
1464 citiri
Venezuela: 34 de televiziuni si posturi Tv care-l criticau pe Chavez au fost inchise
Foto: www.moonbatery.com

Guvernul presedintelui venezuelean Hugo Chavez a retras licentele a 34 de radiouri si televiziuni, avertizand alte 200 de statii cu actiuni similare, ceea ce a relansat polemica privind incalcarea libertatii de expresie, informeaza AFP.

Posturile de radio si televiziune vizate si-au suspendat emisia sambata dimineata, dupa ce au primit instructiuni formale de la Comisia nationala a telecomunicatiilor (Conatel).

Sute de persoane s-au adunat in fata sediilor statiilor vizate in semn de protest. "Nu cenzurii", "Popor, deschide ochii, aceasta este o dictatura", proclama pancartele manifestantilor din fata sediului de la Caracas al grupului de radiouri CNB, una dintre institutiile suspendate. Reteaua CNB, care cuprinde cinci posturi de radio de stiri, este critica la adresa presedintelui venezuelean.

"Asistam la cel mai important dispozitiv de restrictii la adresa libertatii de exprimare aplicat vreodata in Venezuela, fara precedent intr-o perioada de democratie", a declarat pentru AFP Carlos Correa, directorul organizatiei neguvernamentale de aparare a libertatii de exprimare Espacio Publico.

Directorul Conatel Diosdado Cabello a respins acuzatiile de cenzura, justificand retragerea licentelor prin motive tehnico-administrative. Potrivit lui, frecventele vor fi redistribuite unor persoane care asteapta de mult timp sa poata emite.

Jurnalistul Vladimir Villegas, fost director al televiziunii publice VTV, a criticat insa retragerea licentelor, dand asigurari ca "se pot face schimbari sociale respectand diversitatea si fara a reduce la tacere criticii".

Potrivit lui, guvernul pregateste o serie de reforme care vizeaza "democratizarea" unui sector care este in prezent destul de concentrat. Totusi, institutiile private de presa apreciaza ca aceste reforme vor sfarsit prin a consolida controlul statului asupra informatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#televiziuni radio inchise Venezuela, #televiziuni critica Chavez inchise , #stiri externe