Votul, singura sansa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 17:06
3650 citiri
Votul, singura sansa

Da, a fost o campanie anosta, neconvingatoare si, poate, cea mai violenta din ultimii 18 ani.

Da, cei mai multi dintre candidatii propusi sunt foarte slabi, daca nu chiar caraghiosi sau compromisi.

Da, nu este un vot uninominal autentic, ci un mutant ale carui defecte aberante le vom vedea in intreaga lor spendoare abia dupa scrutin.

Da, clasa de mijloc nu are aproape decat motive pentru un vot negativ, de teama cresterii impozitelor, si prea putine pentru un vot pozitiv.

Da, marile teme au fost evitate pentru a face loc unor subiecte sterile, daca nu chiar stupide.

Si totusi absentii de astazi au mai putina dreptate ca niciodata din cateva motive.

Asa intr-un picior cum e, este totusi primul vot uninominal pentru Parlament din istoria recenta a Romaniei. Este prima confruntare directa, dintre viitorul deputat sau senator si alegator. Este un prim pas catre o reforma politica, pas care trebuie facut si de o parte si de alta a urnei.

Acest inceput va atrage si un alt inceput extrem de important - o prima selectie in partide in functie de rezultatele candidatilor. Votul de astazi nu trebuie sa fie neaparat unul de creditare, ci poate si unul de discreditare pentru ca un scor prost pentru unele figuri care au maculat viata politica a Romaniei in legislaturile anterioare poate reprezenta inceputul sfarsitului pentru aceste cariere politice.

Cum se va redesena harta influentelor in partide depinde enorm de votul de azi.

De multe ori aceste personaje compromise au contracandidati anonimi care, cine stie, poate merita o sansa si pot reprezenta o sansa pentru politica romaneasca.

Dupa cum pentru prima data exista si votul alb. Cel care este nemultumit de toti candidatii de pe buletinul de vot are posibilitatea de a introduce buletinul nestampilat in urma. Votul alb nu va fi anulat, ci contabilizat separat, tocmai ca unul de protest.

Sigur, exista suspiciunea ca, desi a fost introdus alb, buletinul va sfarsi prin a fi stampilat totusi, dar dupa ora 21. Daca pornim insa de la premisa asta putem spune ca si un buletin stampilat poate fi anulat dupa deschiderea urnelor, prin aplicarea celei de-a doua stampile.

Neicrederea nu trebuie totusi sa blocheze mecanismul fundamental al democratiei.

Asadar, de aceasta data, absenteismul nu se mai confunda cu un vot de protest. Este pur si simplu un gest de lene sau indiferenta. Si cel care este lenes sau indiferent in singurul moment in care are o bucatica de putere in mana nu poate pretinde absolut nimic mai tarziu.

Iar "mai tarziu" poate insemna o perioada extrem de grea. Daca decizia va fi lasata pe seama unei minoritati, tot o minoritate va fi reprezentata in viitorul Parlament.

Votati cu oricine, votati alb, anulati votul, dar mergeti la vot!

Dati astfel un avertisment viitoarelor autoritati ca va pasa, ca sunteti atenti, ca ii sanctionati, ca vreti mai mult. Si alta sansa sa si obtineti mai mult nu exista.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#mergeti la vot, #motive vot, #alegeri parlamentare 2008 , #parlament