Wikipedia, o enciclopedie a erorilor

Luni, 16 Februarie 2009, ora 10:20
3918 citiri
Wikipedia, o enciclopedie a erorilor

In doar cativa ani, Wikipedia, o enciclopedie la care oricine poate contribui, indiferent de nivelul de pregatire, a ajuns in topul celor mai vizitate 10 siteuri. Internautii iau de bune toate informatiile gasite aici.

Stiti, insa, de pilda, ca, potrivit Wikipedia, Margaret Thatcher a fost personaj fictiv timp de o luna si jumatate?

Daily Mailexemplifica felul in care oricine poate intra pe aceasta enciclopedie si schimba datele dupa bunul plac.

Se ofera exemplul unui coleg de partid al lui David Cameron, liderul conservatorilor britanici, care a schimbat, zilele trecute, pe Wikipedia, data mortii artistului renascentist Titian, in asa fel incat sa se potriveasca cu declaratiile lui Cameron.

Intr-o confruntare verbala cu premierul britanic Gordon Brown, David Cameron a spus ca Titian nu a murit la 90 de ani, asa cum sustinea rivalul sau laburist, ci la 86. Chiar daca exista controverse cu privire la varsta la care a decedat artistul, versiunea "acceptata" pana atunci de mai toti, inclusiv Wikipedia, era de 90 de ani. In doar cateva minute, insa, conservatorul zelos a schimbat adevarul pe Wikipedia, dandu-i dreptate lui Cameron.

"Nu e un paradox, atunci, de ce ne intoarcem mereu la Wikipedia in cautarea adevarului suprem?", se intreaba cotidianul britanic. Conform acestuia, nu mai putin de 100.000 de pagini ale acestei enciclopedii virtuale sunt sabotate, ceea ce face ca sansele de a da peste neadevaruri sa fie foarte mari.

Tocmai de aceea, din ce in ce mai multi profesori din regat interzic elevilor sa-si adune informatiile de pe Wikipedia.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Wikipedia, #erori, #enciclopedie online , #internet