Zece personalitati responsabile pentru criza financiara

Marti, 10 Februarie 2009, ora 23:20
6223 citiri
Zece personalitati responsabile pentru criza financiara
Foto: Times

De cand a inceput criza, despre care analistii spun ca ar putea fi chiar mai grava decat Marea Recesiune din anii 30, toata lumea se intreaba cine este responsabil.

Times a reusit sa gaseasca zece personalitati care poarta o mare parte din vina pentru criza economica:

1. Dick Fuld: fost director executiv al Lehman Brothers, Fuld a fost denumit "Cel mai inspaimantotor om de pe Wall Street", fiind responsabil pentru greselile ce au condus la prabusirea gigantului financiar american. De altfel, analistii sunt de parere ca falimentul Lehman Brothers sta la baza caderii sistemului financiar din Statele Unite.

2. Hank Paulson: fost secretar al Trezoreriei americane. Paulson a fost cel care a refuzat sa ajute Lehman Brothers, o institutie financiara pe care investitorii o considerau "prea mare pentru a da gres", sperand ca guvernul o va sustine intotdeauna.

El este invinuit de mai multe greseli, printre care un plan de sprijin al sistemului bancar de 700 de miliarde de dolari, fara a se fi bazat pe date exacte. "Voiam doar sa alegem o cifra cat mai mare", a declarat un purtator de cuvant al Trezoreriei.

3. Alan Greenspan: este responsabil pentru reducerea dobanzii la aproape zero, dupa evenimentele din 11 septembrie, ducand la credite foarte usor de obtinut.

4. John Tiner/Hector Sants: John Tiner a condus Autoritatea pentru Servicii Financiare, institutia care vegheaza asupra sectorului financiar din Marea Britanie. In 2007, pozitia a fost asumata de Hector Sants. Analistii sunt de parere ca cei doi sunt vinovati de "greseli sistematice", in special in urma falimentului fondului mutual Northern Rock.

5. Fred Goodwin: a fost numit "cel mai prost bancher din lume", dupa ce banca pe care o conduce, Royal Bank of Scotland, a inregistrat pierderi de 28 de miliarde de lire sterline, cele mai mari din istoria mediului de afaceri din Marea Britanie.

6. Gordon Brown: Desi se pare ca actualul premier britanic a prezis criza financiara in timpul unui discurs de acum zece ani, la Universitatea Harvard, el nu a reusit s-o si previna. Specialistii in economie il invinuiesc de faptul ca a incurajat preturile in crestere in domeniul imobiliar si creditarea in exces.

7. Georghe Bush: a fost liderul Americii in perioada in care economia a inceput sa intre in recesiune, dar nu a facut nimic pentru a opri acest lucru. Intr-un discurs de la sfarsitul mandatului sau a declarat: "Wall Street s-a imbatat. Intrebarea este de cat timp va fi nevoie pentru a se trezi si nu va mai folosi toate aceste instrumente financiare."

8. Kathleen Corbet: fosta sefa a agentiei de rating Standard & Poors, e invinuita, alaturi de celelalte agentii de acest gen, de faptul ca au acordat ratingurile pe baza declaratiilor investitorilor, fara a investiga ce se intampla cu adevarat in cadrul institutiilor financiare.

9. Hank Greenberg: fost lider al AIG, unul dintre cele mai mari companii de asigurari din lume, Greenberg a cerut ajutoare de 47 de miliarde de dolari din partea statului, invocand lipsa de lichiditati pentru a sustine compania.

10. Angelo Mozilo: a fost acuzat de marketing inselator catre clienti, facandu-i pe acestia sa se crediteze cu mult peste posibilitatile lor financiare.

In timpul cat a condus compania ipotecara Countrywide, a castigat 470 de milioane de dolari. Inainte ca actiunile companiei sale sa-si piarda valoarea pe bursa, Mozilo a reusit sa vanda stocuri in valoare de 141 de milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#criza financiara, #Dick Fuld, #George Bush, #Hank Greenberg, #Gordon Brown , #stiri George Bush