ANI - Alistar a folosit TI Romania drept paravan pentru acoperirea propriilor ilegalitati

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 23:50
2249 citiri
ANI - Alistar a folosit TI Romania drept paravan pentru acoperirea propriilor ilegalitati
Foto: Romania Libera

Agentia Nationala de Integritate precizeaza ca unele date publicate de TI Romania in "Raportul National Asupra Coruptiei 2009" sunt "false, inexacte" si ca directorul executiv, Victor Alistar, a folosit ONG-ul ca paravan pentru "propriile ilegalitati".

"Este regretabil faptul ca domnul Victor Alistar a inteles sa atace Agentia Nationala de Integritate folosindu-se de organizatia neguvernamentala pe care o manageriaza, drept paravan pentru a-si solutiona problemele de ordin personal si acoperirea propriilor ilegalitati", se arata in comunicatul ANI, remis NewsIn, care cuprinde "precizari privind dezinformarea opiniei publice de catre Asociatia Romana pentru Transparenta prin publicarea unor date false, inexacte si incomplete, inserate in Raportul National Asupra Coruptiei 2009".

ANI precizeaza, printre altele, ca Alistar ar fi declarat ca peste 80% din sanctiunile contraventionale atacate in instanta au fost declarate nule cand, de fapt "instantele de judecata au dispus anularea a numai 2% din procesele-verbale de contraventie emise de ANI, ceea ce reprezinta un numar foarte mic in raport cu sanctiunile contraventionale aplicate".

De asemenea, in raportul TI Romania se arata ca o cauza care a dus la nulitatea investigatiilor realizate de Agentia Nationala de Integritate este "secretizarea procedurii jurisdictional-administrative". ANI explica, insa, ca "exceptia privind asa-zisa 'secretizare a procedurii de lucru a inspectorilor' nu a fost ridicata in niciun caz aflat pe rolul instantelor de judecata".

"Evolutia Agentiei Nationale de Integritate din perioada iunie 2008 - august 2009, asa cum e prezentata de Raportul National asupra Coruptiei, este expresia opiniilor personale ale autorilor. Faptul ca nu a fost intocmit pe baza unei analize amanuntite a tuturor elementelor si proceselor care definesc activitatea Agentiei, limitarea la cateva materiale informative, ignorand in mod premeditat sursele publice de informare, utilizarea defectuoasa a terminologiei juridice, prezentarea unor date false, inexacte si incomplete, denota atat lipsa de profesionalism, cat si intentia de a denigra cu orice pret institutia publica, activitatea si misiunea ei", precizeaza ANI.

ANI: Alistar este subiectiv, pentru ca a candidat la presedintia Agentiei si a fost respins

De asemenea, "considerentele evocate in Raport pot fi caracterizate de un pronuntat grad de subiectivism", arata ANI, "avand in vedere ca Victor Alistar, unul din co-autorii raportului, a candidat in luna august 2007, la functia de Presedinte al ANI, insa dosarul sau de concurs a fost respins".

In comunicat se arata ca Agentia Nationala de Integritate a demarat procedura de control in urma sesizarii formulate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici cu privire la faptul ca Victor Alistar nu a respectat prevederile legale privind regimul juridic al declaratiilor de avere si de interese. ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, pe 19 iunie, cu privire la savarsirea de catre presedintele Transparency International Romania a infractiunii de instigare la fals intelectual.

ANI arata ca a constatat ca Victor Alistar s-ar fi aflat, in perioada 12 octombrie 2001 - 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent calitatile de functionar public, respectiv purtator de cuvant in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, director executiv in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta, incepand cu anul 2004 si avocat definitiv-titular in cadrul cabinetului individual de avocatura "Alistar Teodor-Victor", incepand cu 23 ianuarie 2007 si pana in prezent.

Alistar: "ANI vine cu o dezinformare inadmisibila pentru o autoritate publica"

Directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar, a declarat miercuri ca Agentia Nationala de Integritate vine cu o "dezinformare inadmisibila pentru o autoritate publica" si ca tot ce se sutine in comunicat este "nereal".

"ANI refuza sa-si corecteze propriile erori de organizare si functionare si incearca sa le ascunda", sustine Alistar.

Directorul executiv al TI Romania sustine ca pentru toate informatiile din raportul contestat de ANI exista surse si cere Agentiei sa faca publice documentele in baza carora contesta datele din "Raportul National asupra Coruptiei 2009".

Victor Alistar sustine, in replica la comunicatul ANI, ca, in multe dosare de pe rolul instantei, s-a ridicat exceptia privind "secretizarea procedurii jurisdictional-administrative", acesta fiind unul din motivele pentru care judecatorii au dispus anularea a peste peste 80% din sanctiunile contraventionale emise de ANI si atacate in instanta.

De asemenea, Alistar a declarat ca s-a suspendat din functia publica in 2004, ca sa poata activa la TI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alistar Transparency paravan, #ANI Alistar ilegalitati , #stiri Nationala Romaniei