Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Editorial: Bugetul iluziilor lui Basescu

Autor:
Duminica, 08 Februarie 2009, ora 12:42
2544 citiri
Editorial: Bugetul iluziilor lui Basescu

Nu se indoieste nimeni ca Traian Basescu este un animal politic prin excelenta, oricat de nefericita ar fi alaturarea unui termen folosit pentru performanta academica, de pilda, unui domeniu devenit sinonim cu "minciuna", "ipocrizie" sau "nesimtire".

Daca la americani, razboiul s-a desfasurat avansand in urechile alegatorilor programe, deci o reusita poate fi catalogata drept performanta, la romani, a performa in politica este sinomin cu a-ti lasa adversarul cu nasul in tarana utilizand de toate mijloacele, sincere sau ipocrite, pentru a-i distruge fiinta. Nu echivaleaza niciodata cu reusita in plan economic repercutata asupra nivelului de trai.

Si a porni la lupta in campania pentru prezidentiale reprezinta o constructie unde eficienta se traduce prin maximizarea efectului simbolurilor, starnirea de sentiment si alte cateva gaselnite fara nici o legatura cu aspiratiile oamenilor.

De aceea, sunt curios de ce trebuia marit bugetul Presedintiei Romaniei pentru a putea face fata deplasarilor in strainatate, unde titularul cel mai inalt al transferului de suveranitate are obligatia sa-i intalneasca pe cei mai straini dintre cetatenii acestei patrii.

Ce le va spune Traian Basescu romanilor care vor veni, din curiozitate, sa-l vada? Ca in plina criza, cand guvernul se chinuie sa puna petic peste petic ca sa nu i se vada tarii fundul gol, el a capatat bani mai multi, pentru a le putea strange impresiile spre a le transforma in sperante?

Toti romanii fugiti pe alte meleaguri au facut-o deoarece intr-o dimineata, s-au simtit fara maini, i-a usturat pielea si i-a durut capul. Iar cei harnici au reusit, in momentul cand au rostit juramantul de credinta pentru noua patrie, sa-si coasa membrele la loc, sa-si amputeze din tara lasata departe si sa aiba incredere ca noul sentiment iscat in inimi in momentul capatarii cetateniei nu e un balon de sapun.

Prin urmare oricate eforturi ar face Traian Basescu sa le intoarca in piept mandria de-a fi romani, va sfarsi turneul cu o mare dezamagire in piept. Si cu o mare furie, daca legendele despre personalitatea sa au un sambure de adevar.

Astept cu nerabdare momentele cand romanii il vor intreba cum a reusit sa treaca peste desfasurarea de forte care au avut menirea de-a explica electoratului - si romanilor din strainatate, ca si acolo s-a facut campanie la parlamentare - ca PSD este un partid care a adus coruptia la rangul de politica de stat.

Ca asta-mi spun prietenii risipiti prin toata lumea: cand ai existenta asigurata, tot ce le lipseste este polemica. Nu au intrebari legate de pensii sau salarii, ci vor sa priceapa cum mai gandesc oamenii. Cum este posibil sa vada ca betonul se toarna de sus in jos, iar tu sa le explici ca au orbul gainilor.

Chiar si asa, cu traiul asezat pe coordonate simple, unde stii o treaba, ca daca esti destept, ingenios si harnic, nu te da nimeni afara, romanii din strainatate s-ar intoarce oricand acasa. Dar il vor intreba pe Traian Basescu cand se va petrece acel "oricand". Iar daca vor avea parte de explicatii care vor ajunge la greaua mostenire, vor primi raspunsul: niciodata. Iar altceva, Traian Basescu nu le poate promite.

Stie, insa, sa fie sincer in momente cruciale. Si poate pe asta mizeaza. Ca romanii vor aprecia neantul.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#marire buget Presedintie, #Basescu animal politic, #coruptie guvernare , #presedinte