Editorial Marimea conteaza

Autor:
Marti, 30 Decembrie 2008, ora 09:27
2383 citiri
Editorial Marimea conteaza

Sunt putini politicienii care au fost, de-a lungul anilor, beneficiarii atator mistocareli ca Emil Boc.

Daca despre Gigi Becali s-a ras deoarece personajul are la purtator institutia starnirii zambetului, despre Mircea Geoana s-a hohotit pentru ca a fost stampilat cu cea mai reusita porecla - "prostanac" - si a avut neinspiratia sa fie sincer in momente cand imprejurarile cereau luciditate ("nici nu stim cati suntem" - raspunzand la o intrebare despre numarul securistilor din politica).

Pentru Boc exista doua surse de misto: faptul ca este scund si greseala fatala de-a asculta orbeste de Traian Basescu. Iar potrivit manualului manipularii senzatiilor, reteta este functionala: ridiculizeaza-l, si nu va fi luat in serios. Dar nu rezista in fata faptelor.

N-am auzit, in aceste saptamani, pe nimeni care sa arate cine este Boc - in afara de reportajele de la casa parinteasca, de unde se desprindea clar, din portretul copilului, ca era premiant si foarte ambitios.

Sa ne reamintim insa cateva lucruri. Din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, Boc a condus, alaturi de alti cativa politicieni, opozitia pana in 2004.

Desemnat candidat la Primaria Clujului la 38 de ani, a reusit sa-l mature, in urma unei campanii infernale, in care s-a luptat si cu Ioan Rus, pe Gheorghe Funar din fruntea orasului. Iar ceea ce s-a intamplat apoi este vizibil si pentru cei mai inversunati carcotasi: Clujul a renascut si a parasit definitiv haina de oras al disputelor interetnice, deschizand usa investitorilor.

A reusit sa obtina al doilea mandat cu peste 75 la suta din voturile clujenilor, in ciuda opozitiei, care l-a scos din minti de cateva ori cu teza ca n-ar putea administra si un oras mare si un partid care vrea sa castige alegerile. Dar iata ca a reusit!

Si a ajuns premier la 42 de ani, o performanta cu care putini se pot lauda in aceasta lume. Iar daca mai adaugam faptul ca nu este implicat in scandaluri de coruptie - tot o performanta rara intr-o tara saraca, intr-o democratie care se chinuie sa se insaileze - avem cateva coordonate pentru a afirma ca acest om, reprezentant al unei clase noi de politicieni, nu merita bancurile la adresa inaltimii sale.

Iar in ceea ce priveste relatia cu Traian Basescu, sa fim seriosi. I se poate reprosa fidelitatea? Da, intr-o tara unde tradarea, duplicitatea este sport national.

Trecutul lui Boc este luminos, dar la noi pune probleme viitorul. Am deja dubii ca liderii PD-L n-aveau habar ca pusculita tarii este pe golite, fiind prost administrata, si cu toate astea au facut carcei la limba promitand lapte si miere.

Cunosc cateva barfe despre modul in care au decurs negocierile cu social-democratii, dar tot nu ma indreptatesc sa dau cu Boc de pamant.

Insa nu ma gandesc sa-l scuz, pe considerentul ca a gresi e omeneste, daca peste sase luni constat ca a proptit tara in gard. Dar ii acord acest ragaz, pentru ca asa mi-am propus de fiecare data cand am avut un premier nou. Sa-l lasam la lucreze, si apoi sa-l masuram. Si atunci va conta marimea, nu inaltimea.

Cristian Mihai Chis

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Emil Boc, #Guvernul Emil Boc , #stiri politice