Editorial: Justitia ca o frectie

Autor:
Luni, 02 Februarie 2009, ora 08:21
2054 citiri
Editorial: Justitia ca o frectie

Pe coridoarele justitiei din Dolj, de pereti se izbeste din cand in cand suflul tremurului reverberat din salile de judecata. Magistratii sunt negri de teama, le joaca genunchii ca la niste adolescenti depistati peste ora 22 la poarta iubitelor interzise.

Ne-a prins c-am cascat la serviciu si vine inspectia Consiliului Superior al Magistraturii, e cu deranj!

... O stare caracteristica justitiei din 2060, cand probabil ca magistratii n-o sa mai aiba ocheanul atintit asupra lor, si singura problema aflata in treaba CSM va fi daca se gaseste destula solutie "Diana" pentru frectie la picioarele obosite ale judecatorilor atinsi de reumatism.

Pana una-alta, in zilele noastre frectia e aplicata de judecatori, transformati in felceri de serviciu ai lumii interlope. Care de atata responsabilitate (nu-i usor sa strangi taxa de protectie, iar daca te prinde, perioada de zeghe nu se considera vechime in munca) nu are cum sa suporte regimul penitenciar daca o doare un picior, are teama de spatii inchise sau deviatie de sept.

Consiliul Superior al Magistraturii n-are ce face in cazul eliberarii lui Serghei Gordunov, deoarece se va descoperi ca judecatorii au analizat probele de la dosar, nu stiau ca sunt abureli, au fost de buna credinta si au aplicat legea. Si in cazul celorlalti 120 de condamnati definitiv eliberati temporar pentru herpes, dar care n-au mai revenit in zeghe, se va descoperi acelasi fenomen: medicii dau hartii pe spaga, judecatorii n-au cum sa analizeze decat in viteza, deoarece sunt sufocati de dosare.

Intamplator, lucrurile stau asa, deoarece nu exista nici un instrument care sa verifice daca un judecator nu are cumva un anturaj dubios, daca n-a primit la inceputul carierei un cadou banal, care a fost notat intr-un carnetel pentru a fi folosit intr-un moment anume.

Mult hulita SIPA, serviciul de informatii din Ministerul Justitiei, a fost rasa de pe fata pamentului. In loc sa fie primenita de securisti ascunsi la loc caldut, si trecuta prin reforma, ca structurile similare, institutia si-a incheiat activitatea, lasand un domeniu de care depinde curatenia morala a societatii, si imaginea Romaniei in ochii UE, la mana lumii interlope si a influentelor politice.

Nu exista nici un control asupra activitati magistratilor, iar CSM n-are nici un interes sa sparga gasca incompetentilor si nesimtitilor. Iar tinerii din sistem, multi dintre ei bine pregatiti si cu constiinta impacata, care au apucat sa imbrace roba si stiu ce boala macina justitia, tac din gura. Pentru ca daca vorbesc, se aboneaza la un control disciplinar de la CSM, deoarece discrediteaza. Si cu leafa penalizata, plus aluzii de genul "sunt destui care asteapta la usa".

In acest timp, 120 de insi eliberati temporar pe caz de boala care au uitat sa se intoarca la zdup, din care numai jumatate daca au condamnari pentru fapte cu violenta sunt un pericol pentru neinspiratii gasiti in cale, isi vad de treaba. Si niciodata nu vor sparge casa unui judecator. Nu poti sa zgarii mana care-ti face frectie.

Cristian Mihai Chis

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Serghei Gordunov, #magistrati Dolj , #stiri politice