Cine fura miliardele, cu camionul, din Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 06:50
11286 citiri
Cine fura miliardele, cu camionul, din Romania

Imi place ministrul tehnocrat de la Agricultura. In tara in care semnul maxim de virtute este sa vorbesti liber cand nu risti nimic, adica ori inainte ori dupa ce ai fost in varful puterii, un ministru pus pe declaratii care starnesc senzatii tot mai tari merita apreciat.

Achim Irimescu s-a antrenat la inceput cu declaratiile despre otrava pe care o consumam in Romania din cauza calitatii proaste a produselor ieftine care nu respecta normele europene si de care sunt pline magazinele. Cand nici nu se linistisera comentariile despre otrava din alimente, in plin scandal al mortii si imbolnavirii copiilor din Arges, ministrul Agriculturii a dat in vileag numele companiei Bradet in a carei branza de vaci a fost descoperita bacteria E.coli.

Desi pana la urma s-a demonstrat ca branza produsa de Bradet nu a avut nicio legatura cu moartea bebelusilor, timpul i-a dat dreptate lui Irimescu si a demonstrat ca in astfel de cazuri e bine ca informatiile, oricat de sensibile, sa fie facute publice.

A incerca sa acoperi o mizerie prin manipulare s-a dovedit, in continuarea scandalului din jurul firmei Bradet, ca poate provoca daune si mai mari si pierderi incontrolabile.

Apoi a venit interviul in care Achim Irimescu spunea despre Romania ca este o piata de mana a 10-a, in care se aduc produse din strainatate expirate, unde salamul se spala cu otet si se pune iar in vanzare si unde se vinde carne de vita congelata de 40 de ani.

Ca si cum declaratiile de mai sus nu ar fi fost suficiente pentru cariera unui ministru tehnocrat, cu mandat limitat, Irimescu a lansat in interviul despre carnea congelata de 40 de ani in strainatate si care azi poate fi cumparata din Romania o bomba cu potential distructiv mai mare decat toata otrava pe care o mancam de nevoie, din cauza saraciei.

E vorba despre filosofia coruptiei care domneste la Bucuresti, mai exact despre cum ne vad strainii in filmul real al coruperii banului public de catre mediul privat si intoarcerea lui catre popor.

Pentru a intelege exact ce a vrut sa spuna Irimescu, sa citim un pasaj mai larg din interviul acordat Ziarului Financiar:

"Coruptia este peste tot, dar ma rog, scurt si incheiem, diferenta intre coruptia de la noi si coruptia din Vest, asta imi explicau mie cei din Vest: acolo este... e umana, adica cei mai multi bani se fac cu statul, toate hotiile mari se fac cu statul, cu bani de la buget, peste tot. Cand stainii fac o afacere cu statul si castiga, sa zicem, un milion de euro, banii aia nu-i duc intr-o tara straina, sa-mi iau casa sau sa-i pun in cont, ci ii pastrez in Belgia (destinatie generica intrucat ministrul a locuit multa vreme in Belgia - n.red.) si fac o afacere, o firma, o fabricuta, si dau si la amaratul ala sa manance o paine.

Voi scoateti banii din tara, si - imi spunea el - s-au scos in ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Basescu - ca asa era atunci, nu ca ar fi altii mai procopsiti ca altii. Nu! Toti sunt romani, toate partidele, sa fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din Romania, imi supuneau baietii, confidential; din Romania, cu camionul, s-au dus in Elvetia. Sunteti atat de tampiti, banii aia produceau pentru noi, in loc sa produca pentru Elvetia. Stiti ca acum, in Elvetia, daca pui bani trebuie sa dai tu comision, nu iti da el".

Nu mai conteaza ca Irimescu a revenit asupra declaratiilor cu precizarea ca transferul miliardelor, "cu camionul", in afara tarii, a fost "o metafora", iar exemplul nu are legatura cu fostul presedinte.

Traian Basescu s-a simtit intr-atat de rau vizat incat a cerut arestari urgente, ori de la SRI, care a permis asa ceva, ori a ministrului care lanseaza astfel de acuzatii fara dovezi.

Despre gentile de bani pe care unii politicieni le carau in diverse colturi de lume si paradisuri fiscale, mai ales in timpul celor doua mandate ale lui Basescu, s-a scris, s-a vorbit si s-a barfit atat de mult incat nu e om in tara asta, cred, care sa nu fi auzit o versiune sau alta despre miliarde furate si carausi.

Dar ca una e sa auzi astfel de barfe la colt de strada, intr-o redactie sau intr-un bar si alta e cand un ministru vorbeste folosindu-se de exemple concrete, de nume si cifre exacte. Poate acesta e si motivul pentru care fostul presedinte a aratat cu degetul spre seful operativ al SRI-ului, pentru cei care vor afle mai multe informatii despre jaful ultimului sfert de secol din Romania.

Dupa toate probabilitatile si uzantele momentului, o astfel de "scapare" in care se folosesc "metafore" atat de tari are rolul de a pregati terenul pentru stirile si datele mult mai exacte ce vor sa vina.

Din acest punct de vedere, nu conteaza si nu ma intereseaza razboiul dintre serviciile secrete care pare sa se deruleze in fundal.

Doar ca in contextul creat dupa metaforele de la Agricultura ar fi necesar si vital ca in viitorul apropiat sa vedem cateva cazuri ale unora care au carat banii in afara tarii, fie cu camionul, fie cu avionul sau vaporul.

Nu de alta, dar parca e incredibil ca in 10 ani serviciile cele atat de bine informate sa nu-l instiinteze pe fostul presedinte despre nici macar un leu scos din tara, asa cum declara acum.

Iar daca asa au stat lucrurile, atunci avem niste servicii secrete cvasi-inutile, atat pe plan intern cat si extern, intrucat informatii despre averile unor romani pitite prin strainatate au aparut inclusiv in rapoarte oficiale precum cel al filialei elvetiene a bancii britanice HSBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Agriculturii bani camion, #declaratii controversate ministrul Agriculturii, #bani scosi din Romania , #ministrul Agriculturii