Dupa doua luni, Guvernul a cazut la pace cu ciobanii (Video)

Marti, 09 Februarie 2016, ora 07:24
6478 citiri
Dupa doua luni, Guvernul a cazut la pace cu ciobanii (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

La aproape doua luni de la momentul cand ciobanii au luat cu asalt Palatul Parlamentului, nemultumiti fiind de prevederile unei legi care le restrictiona pasunatul si numarul de caini pe care il puteau tine la stana, Guvernul s-a inteles in sfarsit cu oierii.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului si cei ai ciobanilor au ajuns la un acord, care prevede ca oierii vor avea dreptul sa aiba sase caini, daca au 300 de mioare, dar numarul poate creste daca sunt mai multe oi.

Aceasta este propunerea Guvernului de modificare a legii, insa mai trebuie sa treaca si de Parlament.

"Propunerea noastra vizeaza numarul de caini, sase caini la 300 de oi si pentru fiecare suta de oi inca un caine. Practic, la 1.000 de oi sunt 13 caini.

Maine (marti- n.red.) se merge la Parlament, pentru ca legea initial de la Parlament a pornit, si daca se inteleg acolo pe proiectul nostru, daca mai aduc vreun amendament ceva si se promoveaza pe circuit, pentru ca noi am prorogat articolul respectiv, cu cele doua litere, pentru doua luni sau, mai exact, pana reusim sa gasim o solutie", a explicat luni Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, la Realitatea TV.

Oficialul a subliniat ca este de inteles de ce ciobanii au nevoie de mai multi caini.

"Toti stim ca oierii nostri se confrunta cu atacuri din partea sacalilor. Sacalii s-au inmultit foarte tare, mai mult decat lupii. De asemenea, trebuie reamintit ca Romania detine jumatate din populatia de ursi a Europei - 6.000 de ursi. Spre urmare, oierii au mari probleme, mai ales in perioada transhumantei. Maine, la ora 14.00, grupul de lucru va avea o intalnire la Parlament pe ceea ce s-a stabilit si va definitiva cu parlamentarii nostri", a adaugat ministrul Agriculturii.

Revolta ciobanilor: Guvernul a suspendat prevederile care au adus oierii la Bucuresti

Reamintim ca, la mijlocul lunii decembrie 2015, Guvernul Ciolos a emis o ordonanta de urgenta prin care au fost suspendate restrictiile legate de pasunat si de numarul de caini la stana din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, aspecte care dusesera la un protest al ciobanilor la Palatul Parlamentului.

Protestul ciobanilor: Amenzi intre 500 si 20.000 de lei date oierilor pentru violente

"Aceasta prorogare e valabila pana pe 25 aprilie 2016. Pana la aceasta data, vom gasi un proiect de lege nou - fie pe baza celor existente, fie initiat de Guvern - prin care sa solutionam definitiv aceste controverse.

Este data la care se suspenda cele doua puncte din articolele in discutie, iar la finalul lunii aprilie vom avea o noua lege", a punctat pe 16 decembrie purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Ciobanii au plecat de la Parlament, dar ameninta ca se vor intoarce cu tot cu oi

Aproximativ 3.000 de crescatori de oi au protestat, pe 15 decembrie, la Palatul Parlamentului, nemultumiti de reglementarile din Legea vanatorii si a fondului cinegetic.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#ciobani intelegere Guvern numar caini stana, #lege ciobani stana , #ministrul Agriculturii