E oficial: Trump retrage Statele Unite din Acordul de la Paris

Joi, 01 Iunie 2017, ora 22:36
26310 citiri
E oficial: Trump retrage Statele Unite din Acordul de la Paris
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Presedintele Donald Trump a anuntat oficial joi, de la Casa Alba, ca retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice, izoland astfel America de celelalte 194 de tari care au semnat intelegerea.

Trump a inceput discursul sau cu o referire la atacul terorist al Statului Islamic din capitala filipineza Manila si la cresterea economica extraordinara a Statelor Unite ale Americii, de cand a fost ales el presedinte.

Apoi, a facut anuntul despre Acordul de la Paris.

"Pentru a-mi indeplini angajamentul solemn de a proteja America si cetatenii sai, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar incepem negocieri fie pentru a reintra in Acordul de la Paris, fie o intelegre complet noua, in baza unor prevedri care sa fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii sai, poporul sau, contribuabilii sai. Asadar iesim, dar vom incepe sa negociem si vom vedea daca putem sa facem un acord care sa fie corect. Iar daca putem, va fi grozav, iar daca nu putem, bine", a spus Trump, de la Casa Alba, in ropotele de aplauze ale celor prezenti in Gradina Trandafirilor.

"Una cate una, vom pastra promisiunile pe care le-am facut in timpul campaniei mele pentru alegerile prezidentiale", a continuat Trump.

Acesta a spus ca Acordul de la Paris ar urma sa duca la pierderea a 2,7 milioane de locuri de munca in Statele Unite.

"Ca o persoana careia ii pasa foarte mult despre mediul inconjurator, nu pot sa sustin cu buna credinta o intelegere care pedepseste Statele Unite", a adaugat Donald Trump, dand apoi exemple din China, India si Europa, unde de fapt acordul ar urma sa permita o si mai mare poluare.

"Acest acord este mai putin despre climat si mai mult despre castigurile financiare ale celorlalte tari, in detrimentul Statelor Unite", a acuzat presedintele american.

"Acordul nu elimina locurile de munca din industria carbunelui, ci doar le transfera in afara Americii. Acordul este o redistributie masiva a bogatiei Statelor Unite catre celelalte tari", a sustinut Trump, intarind ideea ca cetatenii americani vor avea de pierdut daca ar ramane sub acest acord, care reprezinta una dintre mostenirile de baza ale Administratiei Obama.

Iata si reactia imediata a fostului presedinte Barack Obama

"Retragerea este in interesul economic al Americii si nu va conta atat de mult pentru mediu. Vom ramane cea mai curata tara din lume, cea mai prietenoasa pentru mediu. Vom fi cea mai curata tara din lume.

(...) Sunt dispus sa renegociez reintrarea in Acordul de la Paris, sub termeni care sunt corecti pentru poporul american, sau vom intra intr-un nou acord", a subliniat Trump, atragand atentia ca urmareste sa nu fie pierdute locuri de munca si nici inchise fabrici din SUA.

Fondul Verde pentru Clima al ONU este o inselatorie menita sa le ia banii americanilor. "Asa ca o sa platim miliarde si miliarde si miliarde de dolari", spune ironic presedintele.

Trump a mai sustinut ca alte tari au aplaudat atunci cand Statele Unite au semnat Acordul de la Paris, pentru ca acest lucru a adus America in dezavantaj.

"S-au dezlantuit. Erau asa de fericiti (...) Noi nu vrem ca alte tari sa rada de noi", si-a incheiat Trump discursul in uralele celor prezent.

O controversata decizie istorica

Decizia istorica fusese dezvaluita "pe surse" inca de miercuri. Insa seara presedintele american a transmis ca va face anuntul oficial de-abia joi.

Printre cei care s-au opus acestei masuri se numara mai multi apropiati ai lui Trump: fiica sa Ivanka, sotul ei Jared Kushner, si fondatorul Tesla, Elon Musk. Toti trei sunt consilieri ai presedintelui american. Pe langa acestia, si secretarul de Stat Rex Tillerson, fost sef al Exxon, se opune retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Trump, care a sustinut intotdeauna ca nu crede in conceptul incalzirii globale si ca aceasta este o farsa, a anuntat dupa summit-ul G7 din Sicilia, din weekend, ca va face publica decizia sa in acest sens in cursul saptamanii.

Iata mai multe despre esecul discutiilor din Italia:

Detalii despre cum se va desfasura retragerea din Acordul de la Paris nu au fost inca definitivate. Retragerea ar putea dura chiar si trei ani, insa exista si o varianta mult mai rapida, insa mai extrema.

Aceasta actiune este cea mai importanta masura luata de Trump impotriva mostenirii lui Barack Obama legata de clima si transmite un semnal catre restul lumii ca America nu pune incalzirea globala pe lista de prioritati.

In plus, ridica semne de intrebare legate de nivelul de implicare a celorlalte tari, dar si cu privire la demersul impotriva schimbarilor climatice.

Scopul acestui acord era de limitare a incalzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si a altor emisii rezultate din arderea combustibililor fosili. SUA se angajasera sa reduca emisiile de gaze de sera, pana in 2025, cu 26-28 la suta fata de nivelul din 2005.

195 de tari au convenit sa semneze acest acord, in anul 2015, doar doua ramanand in afara - Nicaragua si Siria. De remarcat ca Statele Unite sunt pe locul 2 in lume in ce priveste emisiile de gaze de sera - 17,9 la suta din total, dupa China. Cele doua sunt urmate la mare distanta de Rusia, apoi de India, Japonia, Germania si Brazilia.

Acordul de la Paris este, totodata, primul acord mondial pe tema schimbarilor climatice care a reusit sa uneasca atat tari dezvoltate, cat si in curs de dezvoltare, in spatele cadrului unic de reducere a emisiilor poluante.

Acordul este flexibil, adica tarile semnatare nu sunt obligate sa atinga un anumit nivel al emisiilor gazelor de sera. In schimb, fiecare tara promite, in cadrul acordului, sa faca tot ce poate in aceasta privinta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Trump retras SUA Acordul Paris, #Trump retragere SUA Acordul Paris, #Trump decizie Acordul de la Paris , #Donald Trump